Hlavní obsah

Slalomářka Dobrotvorská musela zůstat v Krakově, přivezla tam matku a dceru

Ukrajinská vodní slalomářka Viktorija Dobrotvorská si kvůli válce v její vlasti musela prodloužit soustředění v Krakově. Polská strana po napadení ruskými vojsky nabídla ukrajinskému týmu prodloužení pobytu zdarma. Devětadvacetiletá kanoistka toho využila a přivezla k sobě do bezpečí i matku a pětiletou dceru. Její manžel a otec museli zůstat na Ukrajině, protože muži kvůli mobilizaci zemi opouštět nesmějí.

Foto: Debbie Gao, Facebook

Ukrajinská vodní slalomářka Viktorija Dobrotvorská.

Článek

Když v noci na 24. února Rusko zaútočilo na Ukrajinu, vzbudilo Dobrotvorskou naléhavé vyzvánění telefonu. "Pak jsem se dozvěděla tu strašlivou zprávu, že Rusko napadlo Ukrajinu spoustou bomb. V tu chvíli se všechno změnilo. Zpanikařila jsem a šla za trenérem, aby mě okamžitě odvezl na hranice. Chtěla jsem je přejít a jet domů," vzpomínala v rozhovoru pro Mezinárodní kanoistickou federaci (ICF). Na Ukrajině totiž měla manžela s dcerou i rodiče.

Pak jí ale manžel a matka zavolali a uklidnili, že jsou v pořádku a ať si nechá chvíli na promyšlení dalších kroků. Nakonec se potkali na přeplněném vlakovém nádraží ve Lvově, který leží asi 70 kilometrů od polských hranic. Dobrotvorská tam s rodinou strávila noc společně s davy dalších Ukrajinců, kteří se snažili uprchnout z okupované vlasti. Ráno se s matkou a dcerou dostaly do přeplněného vlaku.

"Je to jenom 200 kilometrů, ale jeli jsme to dvanáct hodin. Teď jsou tady se mnou v bezpečí. Můj otec i manžel jsou pořád tam. Muži nesmějí překročit hranice. Ani matka nechtěla opustit otce, ale někdo musel jet s Valerijí. Proto přijela," vyprávěla a přemáhaly ji emoce.

Ze soustředění v Krakově měla odletět 25. února, ale to už byla Ukrajina pod palbou. "Ptali jsme se lidí tady v klubu, co máme dělat, protože jsme neměli moc peněz na další pobyt. Všechny naše kreditní karty byly zablokované. Jsme opravdu vděční, protože nám řekli, že můžeme zůstat, jak dlouho chceme. Nabídli nám jídlo. Řekli, že můžeme zadarmo trénovat, protože si někdy potřebujeme vyčistit hlavu a nesedět jenom na telefonu," děkovala.

Má strach o své blízké na Ukrajině, ale věří, že její vlast válku vyhraje. Pokouší se trénovat, i když neví, jak to bude s její účastí na mezinárodních závodech, až na jaře začne sezona. Její dcera, která v létě oslaví šesté narozeniny, zatím situaci zvládá dobře. Nemá trauma z války, protože pobývali v oblasti, kde se ještě nebojovalo.

"Byla nadšená, že mě viděla. Je šťastná, protože tady je hodně dětí a může si s nimi hrát. Chodíme do bazénu, protože ráda plave. Snažím se pro ni vymýšlet aktivity, aby nepřemýšlela o tom, proč jsme tady a kde je tatínek. Teď je v pohodě, neptá se na to," popsala Dobrotvorská, která se dceru snaží držet stranou informací o tom, co se na Ukrajině děje.

Jiné ukrajinské děti jsou na tom hůř. "Mluvila jsem se ženami, které přišly z Charkova. Děti tam prožily bombardování. Když slyší hluk, bojí se a ptají se," dodala Dobrotvorská.

Reklama

Související témata: