Hlavní obsah

Synek je kandidátem na prestižní veslařskou Cenu Thomase Kellera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúspěšnější český veslař historie Ondřej Synek je jedním z pěti kandidátů na Cenu Thomase Kellera, kterou každoročně uděluje mezinárodní veslařská federace World Rowing. Medailí pojmenovanou po bývalém předsedovi federace oceňuje mezinárodní úspěchy i příkladný přístup ke sportu a celoživotní přínos veslování. Seznam kandidátů zveřejnila federace na svém webu.

Foto: Sport Invest

Veslař Ondřej Synek na archivním snímku

Článek

Jedenačtyřicetiletý Synek je pětinásobným mistrem světa a získal dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili na olympijských hrách. Aktivní kariéru ukončil v roce 2021 a splňuje tak jednu z podmínek, že přestal závodit maximálně před pěti lety.

Dalšími kandidáty na cenu jsou kubánský skifař Ángel Fournier, který letos v březnu v 35 letech podlehl infarktu, olympijský vítěz a mistr světa Němec Richard Schmidt, Američanka Caryn Daviesová, která stejně jako Schmidt sbírala úspěchy na osmě, a Novozélanďanky Kerri Williamsová s Grace Prendergastovou, úspěšné na dvojce bez kormidelnice.

Dosud jediným Čechem, který prestižní ocenění udělované od roku 1990, získal, je Václav Chalupa. Synkův skifařský předchůdce převzal osmnáctikarátovou zlatou medaili v roce 2012. Loni zástupci federace ocenili Novozélanďana Mahého Drysdala, který byl dlouholetým Synkovým soupeřem.

Slavnostní udělování cen veslařské federace se uskuteční 11. prosince.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.