Hlavní obsah

Rozhodnuto! Rusové a Bělorusové jsou už vyloučeni i ze světového plavání

Mezinárodní plavecká federace FINA se po delším vyčkávání rozhodla kvůli invazi na Ukrajinu vyloučit reprezentanty Ruska a Běloruska ze svých soutěží. Na rozdíl od většiny dalších sportovních svazů jim FINA dosud umožňovala startovat jako neutrálním sportovcům. Nyní ale přijdou o právo zúčastnit se mimo jiné červnového mistrovství světa v Budapešti, ze kterého se dnes ještě před rozhodnutím FINA na protest proti sankcím pro ruské sportovce odhlásil dvojnásobný olympijský vítěz Jevgenij Rylov.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Dvojnásobný olympijský vítěz v plavání Jevgenij Rylov.

Článek

Dosavadní benevolentnější postoj FINA kritizovala řada členských svazů. Zástupci Německa a Švýcarska už dříve pohrozili, že se jejich reprezentanti světového šampionátu nezúčastní, pokud budou v Budapešti startovat i ruští a běloruští sportovci.

Rozhodnutí FINA rovněž znamená, že bude muset hledat nová dějiště pro mezinárodní soutěže, jejichž pořadatelství mělo dosud Rusko přiděleno. Nového hostitele FINA potřebuje například pro mistrovství světa v krátkém bazénu, které se mělo v prosinci uskutečnit v Kazani.

Rylov chtěl MS bojkotovat. "Rozhodl jsem se podpořit ruské paralympioniky a všechny další ruské sportovce, kteří byli vyřazeni z mezinárodních soutěží a odmítám jet na mistrovství světa," napsal na instagramu ruský plavec, který na hrách v Tokiu ovládl znakařskou stovku a dvoustovku a přidal stříbro ve štafetě.

"Jsem přesvědčený, že když není konkurence, tak není smysluplná soutěž. A i když je to smutné, tak sport se neposune dopředu, když nebudou startovat ti nejlepší," dodal Rylov, který nedávno veřejně podpořil útok na Ukrajinu.

Výrobce plavek Speedo se kvůli tomu rozhodl s Rylovem ukončit sponzorskou smlouvu a peníze místo toho věnovat na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Pětadvacetiletému Rusovi navíc hrozí i trest od Mezinárodní plavecké federace (FINA).

Reklama

Související témata: