Hlavní obsah

Ukrajinští skokani do vody vyzývají k zachování sankcí pro Rusy a Bělorusy

Ukrajinští reprezentanti ve skocích do vody ve videu zveřejněném na sociálních sítích vyzývají plaveckou federaci World Aquatics a další mezinárodní federace, aby nadále vylučovaly ruské a běloruské sportovce z mezinárodních soutěží. Tři muži a dvě ženy popisují, jak válka v jejich vlasti zasáhla do jejich životů. Reagují na doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) vrátit neutrální ruské a běloruské sportovce na mezinárodní scénu, což světové vedení plaveckých sportů podporuje a hodlá o tom jednat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mistr Evropy ve skocích smíšených dvojic z třímetrového prkna z roku 2019 Stanislav Oliferčyk pochází z Mariupolu, který už více než rok okupují ruská vojska. Popisoval zničení tamního plaveckého bazénu i těžký osud své matky a sestry, které se musely evakuovat.

Úřadující evropský šampion ve skocích z desetimetrové věže Oleksij Sereda líčil, jak dělostřelecký granát dopadl na jeho dům ve městě Mikolajiv.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ukrainian Diving (@ukrdiving)

Oleksandr Horškovozov nebyl doma v Luhansku od roku 2014, kdy začala válka na Donbase. "Ruští sportovci soutěžili pod bílou olympijskou vlajkou od her v Riu v roce 2016 a nezastavilo to tuto válku, pouze rozšířilo. Nevinní Ukrajinci a sportovci umírají," poznamenal. Ruští sportovci na posledních čtyřech olympiádách nesměli startovat pod svou vlajkou kvůli státem podporovanému dopingu.

Z označení "olympijští sportovci z Ruska" i barevné kombinace jejich oblečení však bylo jasně patrné, koho reprezentují. MOV doporučil sportovním federacím přísnější podmínky, o účasti Rusů a Bělorusů na OH 2024 v Paříži zatím nerozhodl.

Loňská vicemistryně Evropy v synchronizovaných skocích z věže Ksenija Bajlová zdůraznila, že ruští a běloruští sportovci mají podporu svých vlád. "Jsou klíčovými ambasadory propagandy svých teroristických zemí," uvedla. Konec války a umírání lidí si přála i její reprezentační kolegyně Anna Pysmenská.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.