Hlavní obsah

Velká voda ve Slovinsku zničila areál pro vodní slalom v Tacenu

Při povodních ve Slovinsku byl zničen i areál pro vodní slalom v Tacenu nedaleko Lublaně. Škody na dráze, budovách a vybavení půjdou zřejmě do milionů eur. Přesnější odhad rozsahu katastrofy bude až po opadnutí vody, řekla webu mezinárodní federace ICF Nina Jelencová ze Slovinské kanoistické federace.

Foto: Fedja Grulovic, Reuters

Povodně ve Slovinsku, ilustrační foto.

Článek

Řádění velké vody o víkendu sledovali šokovaní sportovci i funkcionáři. Olympijský vítěz na kánoi Benjamin Savšek po devastaci svého domovského areálu jen těžko hledal slova. "Láme mi to srdce, když vidím, co povodně napáchaly a tu škodu, kterou po sobě zanechaly. Ale tím nemyslím jenom dráhu v Tacenu, ale mám na mysli především všechny lidi, kteří utrpěli škodu. Stručně mohu říci, že celá tahle věc je neštěstí," uvedl.

Jelencová zatím mohla popsat jen dílčí škody. "Horní část trati je zničená. Dům je pryč, stejně tak i nějaké kontejnery. Odplavalo všechno reprezentační oblečení i branky. Celý brankový systém a tyče i nové branky pro kayakcross jsou někde na cestě do Bělehradu. Pryč je také veškeré technické vybavení, servery, židle, stoly. Je to opravdu tvrdá rána pro slovinskou kanoistickou rodinu," prohlásila.

Připomněla, že vláda bude muset řešit mnohé další následky přírodní katastrofy. "Dvě třetiny Slovinska byly zasaženy povodněmi, včetně silnic, železniční infrastruktury, mostů a domů," poznamenala.

Na devastaci Tacenu už zareagoval prezident ICF Thomas Konietzko. Svolal mimořádnou schůzku se Slovinskou kanoistickou federací, aby prodiskutovali další kroky.

S povodněmi mají vodáci neblahé zkušenosti i v Česku. V roce 2013 velká voda zaplavila loděnici v pražské Troji jen pár měsíců před plánovaným mistrovstvím světa. To se nakonec uskutečnilo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články