Hlavní obsah

Slovensko v šoku! Legenda uvažuje, že bude reprezentovat jinou zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je pětinásobným olympijským medailistou ve volním slalomu a patří tak mezi nejúspěšnější slovenské sportovce pod pěti kruhy. Teď ale legendární Michal Martikán přiznal, že uvažuje o tom, že požádá o pas cizí země, aby mohl v budoucnu soupeřit s nejlepšími. Ve hře jsou prý Čína, Rakousko a SAE. Čtyřiačtyřicetiletý Martikán vše uvedl v rozhovoru pro slovenský Šport. Čas má Martikán do 30. listopadu, kdy musí všichni sportovci nahlásit Mezinárodní kanoistické federaci (ICF), kterou zemi budou v následujícím roce reprezentovat.

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Pětinásobný olympijský medailista ve volním slalomu uvažuje, že bude reprezentovat jinou zemi.

Článek

Martikán se ocitl v květnu po posledních nominačních závodech v pozici prvního reprezentačního náhradníka. Od té doby se na závodech nepředstavil a nejbližší závody ho čekají až o víkendu v Praze. Ty mohou být posledními, které absolvuje pod slovenskou vlajkou.

„Po nominčních závodech jsem začal uvažovat nad tím, jesti není nějaké šance, abych mohl startovat na zářijovém MS v Londýně. Tam se totiž budou rozdávat místa na olympiádu v Paříži 2024. To ale nepřipadá v úvahu, když má ICF v pravidlech termín pro přihlašování reprezentantů na další sezonu do 30. listopadu.

„Znamená to, že se musím rozhodnout do konce listopadu, zda budu reprezentovat Slovensko, nebo požádám o pas jiné země, za kterou budu v příští sezoně s jejím souhlasem startovat na soutěžích. Vypadá to tak na čtyřicet procent, že budu jezdit za jinou zemi," uvedl pro Šport.

O svých plánech informoval vedení VŠC Dukla Banská Bystrica i Slovenské kanoistiky. „Na Dukle mi vyšli vstříc, stejně jako v klubu i ve vedení kanostiky. Napsal jsem i prezidentovi ICF, za jakých podmínek by se to dalo realizovat, ale ještě jsem nedostal odpověď," nechal se slyšet Martikán.

Dvojnásobný olympijský vítěz uvedl, že se ještě nerozhodl, jakou konkrétní zemi by chtěl reprezentovat. V úvahu prý přicházejí SAE, Rakousko i Čína. „Jisté je, že pokud požádám o cizí pas, tak uvažuji o jedné z těch tří zemí. Ve všech jsem našel pochopení," dodala legenda slovenského sportu. „Jsem Slovák a dál se budu hrdě hlásit k naší zemi. Ale ještě pořád mám i sportovní ambice," dodal čtyřiačtyřicetiletý reprezentant s tím, že neuvažuje o konci kariéry.

Reklama

Související témata: