Hlavní obsah

Veslařské Primátorky se vrací do tradičního termínu, opět bez Dukly

Opět v tradičním červnovém termínu se o víkendu uskuteční 109. ročník veslařských Primátorek. Legendární závod na Vltavě se v minulých dvou letech konal kvůli pandemické situaci v září. Stejně jako loni na startu bude oficiálně chybět pražská Dukla, i nadále totiž platí omezení pro veslařů z resortních sportovních center.

Foto: Sport.cz

Primátorky tradičně lákají nejlepší veslařské posádky i tisíce diváků.

Článek

"Pro nás je velká radost, že se vracíme do tradičního termínu, že nás nebudou omezovat žádné restrikce a budeme si moc užít Primátorky, jak jsme je znali do roku 2019," uvedl David Douša z marketingové agentury Raul, která se podílí na organizování závodu. "Primátorky jsou opravdovým svátkem českého veslování. Je to příležitost, kdy se veslaři utkají na vodě a zároveň je to příležitost se setkat. Veslování není jen sport, je to i komunita, kdy veslaři ke sportu vedou své děti a přátele," doplnil předseda Českého veslařského svazu Ondřej Šebek.

Podruhé se Primátorky uskuteční podle pozměněných pravidel, kdy závodníci resortních sportovních center nemohou startovat pod jejich hlavičkou, ale mohou hájit barvy svých mateřských klubů. Zatímco loni většina reprezentantů na Primátorkách startovala, neboť již bylo po sezoně, letos veslaři Dukly budou převážně chybět.

"Letos se koná mistrovství světa v Račicích, což je jasná preference pro reprezentaci. Loni bylo po vrcholové sezoně a mistrovství světa bylo zrušené. Zatímco loni se tak vydali do svých mateřských klubů, letos se s trenéry dohodli, že budou preferovat přípravu v reprezentačních posádkách," řekl Šebek.

Na Vltavě se proto nepředstaví například Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek, kteří o víkendu obsadili na dvojskifu lehkých vah třetí místo na úvodním Světovém poháru v Bělehradě. Chybět budou i členové větších posádek, například Jakub Podrazil nastoupí jen v doplňkovém závodu veteránských osmiveslic. "Chtěli jsme, aby to nebyl závod reprezentace proti klubům, proto jsme rozhodnutí přijali.Takhle jsou nastavená pravidla. Uvidíme, jak to bude vypadat. Primátorky jsou společenská akce, svátek klubového veslování," uvedl Šebek.

Zatímco reprezentanti budou na startu chybět, nejlepší ženy přihlášeny jsou. Na skifu pojedou Lenka Antošová a Anna Šantrůčková, do osmiveslic usednou Pavlína Flamínková, Veronika Činková nebo Kristýna Neuhortová, které v Srbsku o víkendu také startovaly. "Samozřejmě, že jsme rádi, že pojedou. Byli bychom rádi, kdyby i kluci z Dukly šli do klubů, ale respektujeme jejich rozhodnutí," dodal Šebek s tím, že po letošních závodech bude příležitost řešit pravidla i termín závodu.

Reklama