Hlavní obsah

Zlatý rok zakončil nečekaným zásadním krokem. Risk se vyplatil, radost měl i Prskavec

Vloni vyhrál všechny tři zlaté na mistrovství Evropy, ovládl celkové hodnocení Světového poháru. Nebylo už moc prostoru pro zlepšení. Vít Přindiš se přesto rozhodl pro zásadní změnu. Dnes ví, že nemusí litovat, svoji už tak úspěšnou kariéru v nové tréninkové skupině vyšperkoval světovým titulem.

Zlatá jízda Víta PřindišeVideo: Augsburg 2022

 
Článek

Augsburg (od našeho zpravodaje) – „I když se mi vloni jezdilo super, vnitřně jsem cítil, že potřebuju změnu. A možnosti, k jakému trenérovi jít, jsou limitované,“ vyprávěl Přindiš. Chtěl trénovat po boku toho nejlepšího na světě. A tak vloni na podzim oslovil Jiřího Prskavce staršího, jestli by se po úspěšných letech pod vedením Miloslava Říhy mohl přidat k němu do skupiny.

„Věděl, jsem, že má trochu jiný přístup, zohledňuje, že jsme zkušenější starší závodnici a tréninkové dávky jsou jinak rozvrstvené. Chtěl jsem to v téhle fázi kariéry zkusit,“ popisuje 33letý Přindiš, jenž se mezi elitou začal prosazovat pod vedením svého otce Pavla.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Český kajakář Vít Přindiš se v cíli na MS raduje z vítězství.

Trenérský přestup ale ještě podléhal schválení čerstvého olympijského vítěze Jiřího Prskavce mladšího. Zrovna byl na dovolené.

„Chvíli jsem přemýšlel a pak si řekl, že jo. Už jsme oba dost zkušení, před závody máme přípravu hodně individuální,“ vzpomínal Prskavec, jenž dojel v Augsburgu pátý, ale mírné zklamání mu nahrazovala radost ze zlata parťáka. Však mu po své jízdě spěchal fandit k velkoplošné obrazovce, odkud je výhled na trať.

„Pro Vítka je to obrovská odměna, ten titul si zasloužil. Dlouhodobě do špičky patří a já jsem rád, že když to nevezme jeden z nás, vezme to ten druhý," hlásil Prskavec.

Zlatá jízda Víta PřindišeVideo: Augsburg 2022

Nelituje snad, že si k sobě pustil soka, který je teď na světovém trůnu? „Já bych řekl, že to rozhodně není díky mně,“ rozesmál se. „Vítek získával zlata ještě dřív, než s námi trénoval, bylo jen otázkou času, kdy mu klapne povedená jízda i na mistrovství světa,“ věděl.

Prskavec starší už dovedl ke světovým titulům Kateřinu Kudějovou, Ondřeje Tunku a dvakrát svého syna. „Jsem hrozně rád, že se od Jíři můžu učit. I když spousta věcí, jak jezdí, není vhodná pro mě, ale ta pohoda i lidské souznění mezi námi třemi jsou hrozně příjemné," popisuje Přindiš.

Oba ale ten největší souboj čeká, o jednu místenku na slalomový závod pro olympiádu v Paříži. První krok v podobě jistoty reprezentace na příští sezonu už letos oba udělali, Prskavec zlatem z mistrovství Evropy, Přindiš triumfem na mistrovství světa.

Reklama