Hlavní obsah

Zmatky u vody, Češky po protestu přišly o zlato! Neměly bychom z něj radost, uznaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé dvě minuty strávily na trati a pak hodinu čekáním, kolikáté vlastně skončily. České kajakářky Tereza Fišerová, Amálie Hilgertová a Antonie Galušková se na Evropských hrách v Krakově dočkaly stříbra v hlídkách, byť dlouho po závodě figurovaly na první pozici.

Zmatky, pak stříbrná radost. Hlídka českých kajakářek na Evropských hrách.Video: Český olympijský tým

 
Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) ‑ Francouzkám rozhodčí udělili 50sekundovou penalizaci za neprojetou branku. Češky sledující jejich jízdu z prostoru po cíle se po sobě jen podívaly a zakroutily hlavou. „Byla jsi tam,“ volala pak Galušková na Francouzku, jejíž protest rozhodčí po dlouhém čekání uznali.

„Kdybychom byly první s tímhle, neměly bychom úplně radost,“ přiznala Hilgertová. „Ukazovali i zpomalené záběry a z těch také nebylo zjevné, že by branku minula. Takže jsme spíš čekaly, až nám potvrdí, že jsme druhé,“ líčila.

Foto: Ivana Roháčková

Radost (zleva) Terezy Fišerové, Amálie Hilgertové a Antonie Galuškové po závodě hlídek.

„V našem sportu přejeme i ostatním. My bychom Francouzkám padesátku nedaly, tak jsme jim zlato přály,“ sportovně doplnila Fišerová, které dlouhé čekání na výsledky spolu s následnou dopingovou zkouškou sebralo spoustu minut z jejího už tak nabitého programu.

„Pro nás bylo důležité, že jsme placku získaly a zase tolik nezáleží na hodnotě. Minulý rok jsme byly na mistrovství Evropy čtvrté a to vždycky bolí. Proti tomu je stříbro hezké,“ zálibně si Fišerová prohlížela medaili. „Je krásná, navíc tam máme malé olympijské kroužky,“ přitakávala Galušková.

V trochu podobné situaci jako Francouzky byli přitom čeští kajakáři, kteří skončili čtrnácti poté, co dostal tzv. kuli za neprojetou branku Vít Přindiš. Sám si toho nebyl vědom a nebýt penalizace, měli by Češi stříbro. Trenéři šli za rozhodčími, ale dočkali se odmítnutí.

„Ukázali mi dva záběry. Vítek tam nebyl dobře, na druhou stranu podobných průjezdů bylo během dne mraky a byly rozhodnuty naopak. Ale řekli mi, že z těch záběrů nejsou schopni říct, že Vítek v té bráně byl,“ líčil šéftrenér českého týmu Jiří Prskavec. A platí, že pokud na videu není jasně vidět opak, zůstává verdikt rozhodčích z břehu.

„Ve chvíli, kdy Francouzkám na stejné bráně padesátku umázli, jsem chtěl vysvětlení, jak je možné, že v jejich případě to šlo. Ale vysvětlili, že Francouzky měly štěstí, protože měli k dispozici čtyři záběry a z nich rozhodnout šlo,“ popisoval Prskavec.

Foto: Ivana Roháčková

Stříbrná hlídka českých kajakářek na Evropských hrách, zleva Tereza Fišerová, Amálie Hilgertová a Antonie Galušková.

Kamera zavěšená na laně jede vždy s jedním závodníkem z hlídky a je tak otázkou štěstí, koho zrovna zabírá. „Myslím, že kdyby měli u Vítka všechny záběry, umázli by nám to taky. Ale to je kdyby,“ mávl rukou kouč Prskavec.

I tak se na vyhlášení mužských výsledků čekalo ještě mnohem déle než u žen. Stříbrní Poláci totiž poukazovali na dotek branky jednoho ze zlatých Španělů, který by znamenal prohození pořadí.

K němu opravdu došlo, jenže pak Španělé zase upozornili na to, že protest přišel v momentě, kdy už byly výsledky oficiální a nesmí se měnit. Z procedurálních důvodů tak zůstalo zlato Španělům…

Reklama