Hlavní obsah

Varování pro české světové šampiony. Budou muset někde ubrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zažili přelomový rok. Díky nim ostatně poprvé v historii končil českým triumfem světový šampionát v plážovém volejbale. Ale zároveň letošek vystavil Ondřeji Perušičovi a Davidu Schweinerovi varování směrem k olympijské sezoně: pozor na zdraví!

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner při slavnostním vyhlášení Sportovce roku

Článek

Perušiče hned dvakrát zastavila jeho tělesná schránka. „Je to varování, že stárnu,“ říká jen napůl v žertu 29letý hráč. Na začátku léta si na turnaji v Lucemburku poranil břišní sval. S parťákem musel vynechat dva turnaje plus mistrovství Evropy ve Vídni, které Schweiner odehrál s Tadeášem Trousilem.

Hráči strahovského Beachklubu pak museli nastoupit perný program turnajů, aby sbírali body do olympijské kvalifikace, než jim jistotu pařížské účasti dal triumf na mexickém světovém šampionátu.

Životní sezonu završili účastí na beachvolejbalové obdobě Turnaje mistrů v katarském Dauhá, jenže před čtvrtfinále museli odstoupit kvůli zablokovanému krku Perušiče.

„Teď už se otáčím skoro jako sova,“ vyprávěl na vyhlášení Sportovce roku, kde se spolu se Schweinerem umístili druzí za vítěznou tenistkou Markétou Vondroušovou. „Určitě budu připravený naskočit do přípravy, ten problém bych přičetl i dlouhé sezoně a náročným posledním měsícům,“ říkal.

Letos ho zdraví přibrzdilo na dvou ze tří nejdůležitějších turnajů sezony, naštěstí ne na tom hlavním. Jenže Perušič spolu s celým týmem teď bude přemítat, jak si tělo co nejlépe ohlídat, aby mu nevypovědělo službu příští rok v tom nejdůležitějším okamžiku před pařížskou olympiádou.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Perušič s manželkou Marianou

Ostatně jak bolestné je přijít o šanci na olympijský úspěch, poznali už při covidových hrách v Tokiu… „Olympiádě bude určitě předcházet intenzivní příprava, byla by velká chyba, kdybych se zranil během ní. Určitě se na to zaměříme,“ přikyvuje.

„Myslím, že je i moje chyba, když jsem přecenil své schopnosti a dělal moc věcí najednou,“ tuší, že bude muset ubrat. Ale kde? „Třeba v hraní šachů, což je moje závislost,“ pousmál se. „Vždycky je nějaká prokrastinační část, na níž se ubrat dá, budu si muset nějak sám přeorganizovat život,“ tuší Perušič.

Určitě úspěšnému českému páru pomůže i pár volných dnů přes svátky navíc, které si vysloužil jistotou olympijské účasti. Ale kvůli snaze o co nejlepší nasazení stejně Češi nemůžou zahálet.

„Musíme hrát hned první turnaj na začátku března, takže začneme s přípravou v půlce ledna. Máme necelý měsíc na to se dát do kupy a zahojit zranění,“ doplňuje Schweiner.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.