Hlavní obsah

Štafeta útočila na medaili! Hrozivý pád finišmanky jí sebral naděje

Aktualizováno

Na stupně vítězů mířily při štafetovém závodě Světového poháru v Anterselvě české biatlonistky. Po předposlední střelbě odjížděla finišmanka Lucie Charvátová v čele společně s Norkou. Jenže pak ji potkal ošklivě vyhlížející pád, když nevybrala nejprudší zatáčku na trati. Nejen že si natloukla, ale s nutným vyčištěním zbraně od sněhu ztratila více než půl minuty, které ji pak dělily od medailové pozice. Obávanému trestnému kolu se vyhnula, ale měla velký pech a štafetu dovezla do cíle na šestém místě.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Finišmanka české štafety Lucie Charvátová na kolenou...

Článek
Fotogalerie

Obrovskou smůlu měla Charvátová. při sjezdu z nejprudšího kopce, kdy v rychlosti nevybrala zatáčku a úplně se skutálela z trati. Než se vyhrabala z hlubokého sněhu zpátky, trvalo to přes dvacet sekund. „Jsem zdravotně v pořádku, bolí mě jen zadek, ale úplně mě vyděsilo, jak jsem se svalila pod trať. Něco podobného mě ještě ve štafetě nikdy nepotkalo. Při hrabání ze závěje mi přišlo, jako bych se topila," tvrdila

O další cenné vteřiny pak přišla poslední členka české štafety i na střelnici, kde před stojkou musela opakovaně vyfukovat sníh z dioptru. Ve stresu si i krátce zanadávala, její ostrou hlášku zachytily i ruchové mikrofony. V takovém psychickém rozložení bylo malým zázrakem, že vyčistila terč jen s pomocí dvojího dobíjení. „Na sebe jsem stojku ještě dala dobře, ale nechala jsem spoustu vteřin hrabáním se zpátky na trať i tím čistěním dioptru," uznala Charvátová a litovala ztráty medailových nadějí.

Jessica Jislová rozjela štafetu skvěle, protože na střelnici nepotřebovala vůbec náhradní náboje a udržela těsný kontakt se špičkou. Předávala pátá, když Alimbekavová vytáhla do čela Bělorusky. „Jak dost foukalo, tak jsem snažila si hlídat každou ránu a moc mě těší, jak mně to vyšlo, ani pocit z trati nebyl špatný," mínila úvodní členka reprezentačního kvarteta.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová v Anterselvě.

Na druhém úseku Tereza Voborníková na ni navázala perfektní ležku, čímž ze střelnice odjížděla ve skupince pěti zemí, které pronásledovaly vedoucí Bělorusko s odstupem dvaceti vteřin. Maličko se utrhla jen Rezcovová, která přijela ke stojce druhá, a protože Leščenková musela na trestné kolo, ujalo se Rusko vedení. Bělorusky spadly až na osmé místo.

Voborníková sice vstoje dvakrát dobíjela, ale zvládla to, čímž se udržela v popředí závodu. „Byla jsem u toho ale děsně nervózní, nechtěla jsem nic zkazit," líčila 21letá reprezentantka. Na posledním kilometru ji sice předstihla běžecky druhému úseku naprosto kralující Braisazová-Bouchetová z Francie, přesto Česko figurovalo v polovině závodu na solidní sedmé příčce, hlavně s odstupem pouhých osmnácti vteřin na druhé Italky a třetí Polsko.

Markéta Davidová začala rychle vylepšovat českou pozici. Vleže ale potřebovala dva náhradní náboje a střelnici tak opouštěla pátá, těsně za Francií. V čele zůstávalo Rusko s převahou půl minuty na Polsko a Itálii.

Na lyžích výtečná Davidová zvládla na dvě dobíjení i stojku, kde vítr opravdu zlobil. Poznala to také dosud vedoucí Ruska Kazakevičová, která musela třikrát kroužit po trestném kole a vrátila se z něj až na pátém místě. Vedení při odjezdu ze střelnice převzaly domácí Italky, jenže Comolaovou dokázaly rychle dojet i předstihnout Davidová a také Norka Lienová.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová (vlevo) předává štafetu finišmance Lucii Charvátové.

„Představovala bych si od sebe lepší střelecký výkon, do toho jsem ještě spadla v kopečku," řekla nejlepší česká biatlonistka, od níž Lucie Charvátová přebírala štafetu jen tři desetiny sekund za vedoucím Norskem, které do pozice finišmanky obsadilo Tandrevoldovou. O osm vteřin zpět byly Italky, o patnáct Němky, půl minuty za čelem se držely i Rusko a Francie.

Finišmanka Charvátová běžecky držela krok s elitou a zdálo se, že rozhodující bude, jak obstojí na střelnici. Vleže si počínala naprosto úžasně, terč vyčistila hned na pět ran a dál tvořila vedoucí tandem s Norkou, o pětadvacet vteřin byly zpět Francie a Rusko.

Po tom osudném pádu a zdržením na střelnici, kde musela využít dvou náhradních nábojů, se Charvátová propadla na šesté místo, ale kdyby se odečetly ztracené sekundy, stačilo by to na úžasné stříbro. „Vypadalo to s námi velmi dobře. V zatáčce je ale bohužel namrzlá plotna, která s Luckou dost zacloumala. Bohužel tam nachytala velkou ztrátu, naštěstí si nic nezlámala," řekl pro Českou televizi asistent trenéra Jiří Holubec.

Světový pohár biatlonistek v Anterselvě - štafeta žen na 4x6 km
1. Norsko (Knottenová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:12:54,1 (1+10)
2. Rusko (Vasněcovová, Rezcovová, Kazakevičová, Nigmatullinová) +24,6 (3+12)
3. Francie (Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Botetová, Bescondová) +32,6 (0+13)
4. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Comolaová, Sanfilippová) +32,6 (0+13)
5. USA (Dunkleeová, Eganová, Irwinová, Reidová) +50,1 (0+13)
6. Česko (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) +59,8 (0+8)
7. Švýcarsko (Basergaová, Häckiová, E. Gasparinová, S. Gasparinová) +1:03,7 (1+11)
8. Německo (Weidelová, Hildebrandová, Hettichová, Kebingerová) +1:08,2 (0+13)

Reklama