Hlavní obsah

Dvanáctkrát dobíjející biatlonistky ve štafetě bez Charvátové osmé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České biatlonistky jely štafetu Světového poháru v rakouském Hochfilzenu po dlouhé době bez Lucie Charvátové. Místo ní naskočila mladá Tereza Voborníková a v cíli bylo reprezentantky osmé, což je o jednu příčku horší výsledek než před týdnem v Östersundu. Z prvenství se radovaly domácí Švédky, i když musely na jedno trestné kolo. České kvarteto nekroužilo, ale o dvanáct dobíjení se rovnoměrně podělily všechny jeho členky.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Česká biatlonistka Markéta Davidová.

Článek

Už první úsek zvládly nejlépe Švédky. Češky předávaly sedmé se ztrátou půl minuty. Jessica Jislová odstřílela ležku čistě, ale při stojce, kdy hodně foukalo, potřebovala k sestřelení všech terčů i tři rezervní náboje. „Druhou položku jsme měla dost roztěkanou. Už tam hrozil průšvih trestného kola, takže mě těší, že na něj nedošlo. Na lyžích jsem se snažila sjet, co jsem ztratila na střelnici," líčila úvodní členka reprezentačního kvarteta.

Letos debutující 21letá Tereza Voborníková měla obě střelecké položky dost pomalé, navíc ji zdrželo dobíjení a ke konci ji hodně došlo i v běhu, takže se propadla až na 13. místo. „Spokojená nejsem. Na obě položky jsem přijela s vysokou tepovou frekvencí a doplatila na to. Lyže byly dobré, ale já už na víc neměla," řekla, když dojela s odstupem minuty a dvaceti vteřin na Francii, kterou dostal na chvíli do čela parádní výkon Chevalierové-Bouchetové.

O výrazné zlepšení pozice české štafety se postarala Markéta Davidová, když měla druhý nejlepší běžecký čas na svém úseku. „Ze sebe moc nadšená nejsem. Na lyžích to bylo fajn, ale mrzí mě tři dobíjení. Jak je tady těžký příjezd na střelnici, tak hlavně stojku je tam těžké ustát," řekla 24letá biatlonistka, která vytáhla reprezentantky na osmou příčku.

Švédky kralovaly

Rychlejší než Davidová byla pouze Elvira Öbergová, která zajistila své zemi vedení s náskokem minuty a půl. Starší ze sester Hanna pak uhlídala švédský štafetový triumf, i když po závěrečné položce kroužila na trestném kole. Boj o stříbro rozhodla precizní střelba ruské finišmanky Rezcovové, na Francii zbyl bronz.

Poslední členka české štafety Eva Puskarčíková se po precizní ležce vytáhla až na sedmou pozici, ale za sebou měla rychlou Norku Eckhoffovou, která šla v půlce úseku před ní. Při střelbě vstoje se navíc česká reprezentantka dostala pod hrozbu trestného kola, ale maximálním dobíjením ho odvrátila. „Škoda, dalo se možná zabojovat ještě o šesté místo, ale upřímně jsem na to už neměla," řekla Puskarčíková. Nakonec dojela osmá, když odolala ataku vítězky pátečního sprintu Solaové z Běloruska.

Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, E. Öbergová, H. Öbergová) 1:13:52,5 (1 tr. okruh + 8 dobíjení)
2. Rusko (Vasněcovová, Mironovová, Nigmatullinová, Rezcovová) -29,1 (0+10)
3. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) -59,2 (0+14)
4. Německo -1:06,5 (1+10)
5. Ukrajina -1:33,0 (0+13)
6. Rakousko -1:53,7 (0+5)
...8. ČR (Jislová, Voborníková, Davidová, Puskarčíková) -2:02,3 (0+12).

Reklama