Hlavní obsah

Sníh, mlha, nejsou vidět terče! Davidová a spol. mění program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Biatlonistky se na Holmenkollenu závodu Světového poháru v pátek nedočkaly. Na vině byla hlavně hustá mlha, kvůli níž byl sprint na 7,5 km po půlhodinovém odkladu a čekání nakonec přeložen na zítřek (v 15:00, stíhačka mužů se jede od 12:45). Sobotní stíhačka žen byla bez náhrady zrušena, v neděli jejich program SP završí závod na 12,5 km s hromadným startem (v 15:10, muži ve 12:50).

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Markéta Davidová na trati v Östersundu. Ilustrační foto.

Článek

Sprint byl přitom rozlosován a téměř stovka biatlonistek už nachystána, jenže na předměstí norské metropole se po poledni výrazně změnilo počasí, začalo sněžit, přidaly se mlha i vítr. I proto se start posouval z 15.15 na 15.50 hodin.

Protože se ale podmínky v areálu nezlepšily, došlo ke změně programu. Vydělala na tom Francouzka Simonová, která tak získala bez boje malý křišťálový glóbus za prvenství ve stíhacím závodě a je o podstatný krok blíž celkovému triumfu.

Ve hře je pro každou biatlonistku už jen 180 bodů, takže na celkové prvenství by vedle ní mohla dosáhnout pouze Dorothea Wiererová. Kdyby Italka o víkendu zajela vítězný double, Simonová se nesmí ani jednou dostat do první desítky, aby ještě přišla o žluté číslo pro vedoucí ženu seriálu.

Hodně smutná byla z pátečního vývoje Norka Marte Röiselandová, která se doma chystá dát biatlonové sbohem a jeden zrušený závod ji logicky mrzí. Také Němka Denise Hermannová-Wicková končí kariéru a podle svých slov se už těší na nová dobrodružství, ale to na Homenkollenu jistě bude chtít dovést do vítězné tečky. Hlavně proto, že sahá po malém glóbu. Vede pořadí disciplíny, v níž se ve všech dosavadních závodech této zimy vešla mezi šest nejlepších.

Třetí do party, která si zajede poslední sprint kariéry, bude Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová. Jistě by si přála napodobit výkon z Nového Města na Moravě v roce 2016, kdy si právě v závodě na 7,5 km připsala jediné pohárové vítězství.

Na start odloženého sprintu se v dobotu odpoledne postaví i pět českých reprezentantek. Vedle Markéty Davidové, která se snaží hájit životní sedmou příčku v celkovém pořadí SP, se stejně jako při minulé zastávce v Östersundu představí Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Tereza Voborníková a Tereza Vinklárková.

Pro posledně jmenovanou to bude premiéra na slávou prodchnutých tratích u norské metropole. „Tenhle areál si zapíšu mezi nejhezčí z těch, které jsem zatím navštívila. Okouzlil mě skvělým zázemím i výhledem, jen páteční odpoledne ukázalo počasí jinou tvář a nikdo nic pořádně neviděl," uvedla Vinklárková pro svazový web.

Reklama