Hlavní obsah

Češi bez oslavence Krčmáře patnáctí, štafetu vyhráli s dvouminutovým náskokem Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští biatlonisté nastoupili do štafety Světového poháru v italské Anterselvě bez svého nejlepšího závodníka. Michal Krčmář, jenž v neděli slavil 31. narozeniny, dostal od trenérů volno a jeho krajané dojeli patnáctí, když se na prvním i posledním úseku nevyhnuli trenérské kolo. S ohromným náskokem dvou minut zvítězili Norové.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Český biatlonista Jakub Štvrtecký v akci.

Článek

Českou sestavu tvořili čtyři další olympionici a Mikuláš Karlík začal štafetové vystoupení špatně. Na ležce ani přes tři dobíjení nevyčistil terč a musel tak na trestné kolo, z nějž se vrátil úplně poslední. „Nejdřív jsem si zlomil hůlku, pak jsem na střelnici neudělal vůbec nic dobře a už se to se mnou vezlo. Jsem na sebe děsně naštvanej," uvedl Karlík pro Českou televizi.

Po prvním úseku vedla Francie o osm sekund před Norskem, pak se s odstupem čtvrt minuty držely Německo a Rusko. Reprezentanti předávali na 24. místě se ztrátou minuty a půl. Milan Žemlička díky bezchybnému počínání na střelnici alespoň maličko vylepšil pozici české štafety, na špičku ale ztrácel běžecky. „Se střelbou jsem hodně spokojený, na trati mi ke konci příšerně došlo," řekl Žemlička.

Mezitím druhý člen norské štafety Tarjei Boe dostal svou zemi do čela, za ním se dál hnali Francouzi, Rusové a Němci. Čeští reprezentanti byli v polovině závodu devatenáctí, téměř tř i minuty za Norskem, jehož náskok pak výrazně zvýšil mladší z bratrů, Johannes Boe. Francie předávala druhá s odstupem 62 vteřin.

Jakub Štvrtecký na třetím úseku i přes celkem tři dobíjení obstál střelecky, měl i solidní běh a dostal českou štafetu na 17. místo, ale ztráta na vedoucí Nory činila přes čtyři minuty. Jejich finišman Christiansen neměl problém dovézt Norsko k prvenství až s neuvěřitelným náskokem téměř dvou minut. Boj o druhé místo rozhodl Latypov pro Rusko, třetí skončili Němci a běžecky slabý Perrot neudržel na medailové pozici Francii.

Česko na posledním úseku vyšplhalo až na 15. příčku, když Adam Václavík výborně běžel, jenže při závěrečné střelecké položce netrefil jeden zbývající terč ani s využitím všech tří rezervních nábojů. Nakonec své umístění uhájil i přes 150 metrů navíc. Kdyby si ale trestné kolo odpustil, mohli reprezentanti skončit třináctí. Nicméně ztráta pět a půl minut na vítěze je hrozivá.

SP biatlonistů v Anterselvě - štafeta mužů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, T. Boe, J. Boe, Christiansen) 1:12:14,7 (0+4)
2. Rusko (Babikov, Serochvostov, Loginov, Latypov) +1:57,2 (1+12)
3. Německo (Rees, Horn, Zobel, Fratzscher) +2:04,4 (0+4)
4. Francie (Claude, Guigonnat, Desthieux, Perrot) +2:20,5 (0+7)
5. Kanada (Runnals, C. Gow, Burnotte, S. Gow) +2:31,5 (1+8)
6. Ukrajina (Cymbal, Pidručnyj, Dudčenko, Pryma) +2:38,7 (0+11)
7. Švýcarsko (Stalder, Jäger, Hartweg, Burkhalter) +2:48,6 (1+7)
8. Itálie (Bormolini, Windisch, Giacomel, Hofer) +3:03,6 (1+13)
-------
15. Česko (Karlík, Žemlička, Štvrtecký, Václavík) +5:36,1 (2+11)

Reklama