Hlavní obsah

Davidovou mrzely tři trestné minuty, přesto se vešla do desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Markéta Davidová světový titul z vytrvalostního závodu neobhájila. Na patnáctikilometrové trati při MS v německém Oberhofu třikrát chybovala, což znamenalo tři trestné minuty k času. Přesto skončila desátá. Zlato získala Švédka Hanna Öbergová, na stupně vítězů ji doprovodily jedna ze tří bezchybných střelkyň závodu Lin Perssonová a Italka Liza Vittozziová, která poslala devatenáct ran do terče, až tou poslední nemířila přesně.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová při vytrvalostním závodě na MS v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Davidová dala tři položky za jedna, až poslední čistou. „Chyb tam bylo moc," přiznal trenér Egil Gjelland. „Střelnice mi zase tolik zrádná nepřišla. Spíš jsem měla lépe reagovat na vítr. Ale jde to ruku v ruce k tomu, jak mi úplně nejdou nohy na lyžích," říkala v televizním rozhovoru Davidová, která sotva mluvila. „Necítím se úplně nemocná, ale mám nateklé hlasivky," sdělila.

Příjemným překvapením bylo 34. místo dodatečně nominované Terezy Vinklárkové, což je nejlepší výsledek kariéry. „Vydařilo se mi to střelecky a na prosolené trati jsem se nebořila tolik, jak jsem se na startu bála," vykládala. Pět chyb na střelnici poslalo až na 39. přičku v cíli Lucii Charvátovou: „Mít o minutu či raději dvě méně, tak to bylo slušné, takhle je to jen průměrný výsledek."

Sedmá ze stíhačky Tereza Voborníková začala také jednou chybou, tragické pak byly její tři rány mimo terč při druhé ležce. „Nevím, co bylo špatně, ale tam jsem ztratila šanci na dobré umístění. Od té chvíle se mi opravdu nejelo dobře," připouštěla.

H. Öbergová po čtyřech letech zopakovala triumf na trati 15 km. „Jsem opravdu šťastná, tahle disciplína mi vážně sedí a ani jedna rána mimo terč hned na úvod mi nevzala chuť," řekla šampionka, jejíž nemocná sestra Elvira na startu chyběla.

Další Švédka Lin Perssonová zvládla všechny čtyři položky odstřílet čistě a po medailové stíhačce brala letos další cenný kov. Jsem šťastná, snažila jsem se předvést to nejlepší, na co jsem měla," uvedla stříbrná Perssonová po kariérním maximu.

Běžecky byla nejrychlejší Francouzka Simonová, ale tři trestné minuty na střelnici nepustily vedoucí ženu SP na stupně vítězů. Střelba nepodržela ani domácí mistryni světa ze sprintu Herrmannovou-Wickovou, celkově zapsala čtyři trestné minuty.

Mistrovství světa v biatlonu – 15 km žen v Oberhofu:
1. H. Öbergová (Švédsko) 43:36,1 (1)
2. Perssonová (Švédsko) +10,3 (0)
3. Vittozziová (Itálie) +28,0 (1)
4. Comolaová (Itálie) +48,5 (0)
5. Simonová (Francie) +1:21,7 (3)
6. Tomingasová (Estonsko) +2:23,3 (2)
7. Jeanmonnotová (Francie) +2:33,9 (2)
8. Minkkinenová (Finsko) +2:43,9 (0)
9. Häckiová-Grossová (Švýcarsko) +2:44,4 (3)
10. DAVIDOVÁ (ČR) +3:01,3 (3)
----------
34. VINKLÁRKOVÁ (ČR) +5:11,7 (2)
37. VÁCLAVÍKOVÁ (ČR) +5:39,2 (2)
39. CHARVÁTOVÁ (ČR) +5:42,5(5)
45. VOBORNÍKOVÁ (ČR) +6:24,3 (5)

Reklama