Hlavní obsah

Voborníková střílela nejlépe ze všech, bylo z toho osmé místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další perfektní výkon Terezy Voborníkové při Světovém poháru biatlonistek na Holmenkollenu. V závodě na 12,5 km s hromadným startem poznamenaném nárazovým větrem byla vůbec nejlepší střelkyní, když šla jen na jedno trestné kolo, a v cíli ji patřilo osmé místo. Dvanáctá skončila Markéta Davidová, která naopak kroužila pět trestných kol. Třetí česká reprezentantka na startu Jessica Jislová obsadila 28. místo, z prvenství se radovala Švýcarka Lena Häckiová-Grossová.

Foto: biatlon Jaroslav/Český Svoboda, ČTK

Česká biatlonistka Tereza Voborníková při vytrvalostním závodě v norském Holmenkollenu

Článek

Závod vyhrazený pro elitní třicítku pohárové klasifikace začal hned zostra. Úvodní položku odstřílelo čistě jen dvanáct biatlonistek, mezi něž ale patřily i Davidová s Voborníkovou, kterou však zdrželo ruční přebíjení jednoho náboje. V čele uháněl švédský tandem Brorssonová, Magnussonová a tři sekundy za nimi už jela nejlepší z českého tria.

Při druhé zastávce na střelnici bylo patrné, že v drobném dešti zesiluje nárazový vítr. Čistě pak odstřílela tuto ležku Švýcarka Basergaová, hned za ní se vrátila z trestného kola Davidová a Voborníková i po druhé nule poskočila na šesté místo.

Davidová se ještě před třetí položkou rychle ujala vedení, poodjela ostatním spolu s Vitozziovou a Simonovou. Voborníková dorazila na střelnici devátá s odstupem patnácti vteřin. Při výrazném poryvu větru, který potrápil hlavně špičku startovního pole, ale stojka úplně přesypala pořadí.

Do čela se tak prosadila Francouzka Chauveaová před krajanku Simonovou, s nimi udržela krok i Häckiová-Grossová ze Švýcarska. Voborníková se z trestného kola, kam ji poslala až poslední rána mimo terč, vrátila desátá.

Davidová musela dokonce na tři trestná kola, což znamenalo 450 metrů navíc a propadla se až na šestnáctou příčku s odstupem padesáti vteřin na medailové pozice. „Asi jsem tam s ohledem na podmínky zaujala špatnou polohu, měla jsem být víc vzpřímená,“ připouštěla.

Tajenku závodu rozluštila poslední stojka, kterou z elitní osmičky zvládla čistě pouze Švýcarka. Napodobila ji také Voborníková, čímž se dostala na sedmé místo těsně před Chauveaovou, která kroužila 300 metrů. Davidová musela na trestné kolo, po něm opouštěla střelnici dvanáctá.

Dva kilometry před cílem měla Häckiová-Grossová v čele bezpečný náskok devatenácti sekund na Simonovou, za níž se rvaly o třetí místo Vittozziová s domácí Norkou Tandrevoldovou. Nakonec ale obě ve finiši předstihla skvělá sprinterka Jeanmonnotová, takže vítězku doprovodily na pódium dvě Francouzky.

Voborníková sice neudržela za sebou Chauveaovou, ale další hvězda E. Öbergová ji už nepředstihla, takže z toho bylo nejlepší umístění této české reprezentantky v masáku za celou kariéru. „Bylo to všelijaké. Celý závod mě byla docela zima, ale asi střílím lépe, když moc necítím prsty. Vítr jsem se snažila vůbec nevnímat. Za umístění v desítce jsem opravdu šťastná, i přes nepřízeň počasí začínám mít Holmenkollen docela ráda,“ vykládala Voborníková.

Jen pár vteřin nakonec dělilo od elitní desítky Davidovou, která patřila k nejlepším běžkyním v závodě. „Nebýt té jedné položky vstoje, mohl to být pro mě super výsledek, takže je mi to trochu líto,“ tvrdila.

SP v biatlonu v Oslu - závody s hromadným startem:
Ženy (12,5 km):
1. Häckiová-Grossová (Švýc.) 35:46,3 (2 tr. okruhy)
2. Simonová -16,8 (4)
3. Jeanmonnotová (obě Fr.) -22,3 (3)
4. Tandrevoldová (Nor.) -23,3 (3)
5. Vittozziová (It.) -24,7 (3)
6. Arnekleivová (Nor.) -41,8 (4)
...8. VOBORNÍKOVÁ -57,9 (1)
12. DAVIDOVÁ -1:11,3 (5)
28. JISLOVÁ (všechny ČR) -3:50,0 (4).

Reklama