Hlavní obsah

Sedmá biatlonová zastávka. Vše o závodech Světového poháru v Holmenkollenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po více než měsíční pauze způsobené světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě se vrátily závody Světového poháru v biatlonu. Na poslední evropské závody letošní sezony závodníci a závodnice zavítaly od 29. února do 3. března do norského Osla na tratě slavného Holmenkollenu. Kompletní informační servis o světovém biatlonu sledujte na Sport.cz.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Michal Krčmář během nedávného světového šampionátu v Novém Městě na Moravě

Článek

V loňské sezoně na věhlasném stadionu norské metropole vládly domácí závodníci, když získali osm cenných kovů.

Nejúspěšnějším závodníkem byl Johannes Thingnes Boe, který potvrdil svou dominanci a všechny tři závody ovládnul. V ženách se kvůli zrušené stíhačce jely závody pouze dva, ze stříbra a zlata se radovala Švédka Hanna Oebergová.

Michal Krčmář a  Markéta Davidová v úvodním sprintu dojeli shodně na desátém místě. Michal Krčmář se pak do první desítky podíval i ve stíhacím závodu, v němž dojel devátý.

Program závodů SP v Holmenkollenu (Norsko)

Norské závody měly vypuknout ve čtvrtek 29. února odpoledním vytrvalostním závodem žen na 15 kilometrů, ten byl ale kvůli špatnému počasí přesunut na pátek. Češky v odloženém závodě zazářily. Tereza Voborníková byla pátá, Markéta Davidová desátá a Jessica Jislová na jedenáctém místě. Ještě o pět kilometrů více čekalo o pár hodin později na muže, Michal Krčmář dojel na solidní 15. pozici.

Sobota pak patřila závodům s hromadným startem. První na trať vyběhly v brzkém odpoledni dámy a dlouho to vypadalo na nejlepší závod Davidové v sezoně, když ještě před třetí střelbou vedla. Nakonec však dojela 12., Tereza Voborníková skončila na skvělé osmé příčce. Dvě hodiny po nich se do stopy pustili i biatlonisté, jediný český zástupce Michal Krčmář skončil 23..

Čtyřdenní program uzavřely v neděli nejprve smíšené štafety dvojic, české duo ve složení Jessica Jislová - Jonáš Mareček dojelo na devátém místě. Na samý závěr poté byly připraveny i čtyřčlenné smíšené štafety, český tým ve složení Voborníková-Davidová-Krčmář-Mikyska finišoval na sedmém místě.

Nominace českého týmu do Holmenkollenu

Vrchol sezony v podobě mistrovství světa v Novém Městě na Moravě dopadl podle předpokladů na základě letošních výsledků a medaile se tak čeští fanoušci nedočkali. Nejlepších výsledků mezi jednotlivci dosáhli Markéta Davidová devátým místem ve stíhačce a Tomáš Mikyska desátou příčkou ve vytrvalostním závodu.

Zbylá jména v nominaci - Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig žádného velkého výsledku nedosáhla a budou si tak chtít aspoň ve zbytku letošního ročníku zlepšit chuť nějakým hezkým umístěním.

Každého dílu SP se může za Českou republiku účastnit pět žen a pět mužů.

Kde sledovat SP v biatlonu?

Přímé přenosy jsou pro fanoušky biatlonu připraveny jako každý rok na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak je možné na ČT Sport všechny závody zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama