Hlavní obsah

Česká štafeta bojovala do poslední chvíle o stupně vítězů, Charvátová po dvou trestných kolech finišovala pátá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepší štafetu sezony odjely české biatlonistky při Světovém poháru v americkém Soldier Hollow a ještě na posledním úseku reálně bojovaly o stupně vítězů. Finišmanka Lucie Charvátová ale musela po střelbě vstoje na dvě trestná kola a cílem projela pátá. Prvenství i celkový triumf připadly Norsku.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Norka Ingrid Landmark Tandrevold v cíli závodu štafet v Soldier Hollow.

Článek

Štafetu rozbíhající Jessica Jislová zvládla úvodní ležku čistě, bez dobíjení a střelnici opouštěla čtvrtá v kontaktu s vedoucí Norkou Arnekleivovou. Při stojce potřebovala česká biatlonistka jeden náhradní náboj. „Už jsem ale cítila, že mi odcházejí síly,“ říkala Jislová. Nakonec předávala šestá, čtrnáct sekund za vedoucími Norkami, které měly hned za sebou Němky a Švédky.

Tereza Voborníková odstřílela excelentně obě položky. Dala je na pět ran, a přestože ji běh viditelně bolel, dokázala českou štafetu vytáhnout na 4. místo jen třináct vteřin za třetím Švédskem. „Pomohlo mi, že jsem na střelnici přijela správně vydýchaná a mohla jsem to tam nasypat,“ líčila reprezentantka. Francii sice na druhém úseku dostala na přední příčky na lyžích extrémně rychlá Braisazová-Bouchetová, jenže na stojce nevyčistila terč a musela na trestné kolo, z nějž se vrátila šestá.

Na třetím úseku měla Markéta Davidová nejlepší čas, a přestože vleže potřebovala dva rezervní náboje, stáhla už v polovině šestikilometrové trati manko na H. Öbergovou. Stojku daly pak obě bez dobíjení a skvělý závěr v podání české biatlonistky znamenal předávku na výtečném třetím místě, o deset sekund před Švédskem. „Mám po dlouhé době ze sebe radost. Zůstal ve mně dobrý pocit z pátečního sprintu,“ líčila Davidová.

Na finišmanku Lucii Charvátovou se sice rychle dotáhla E. Öbergová, ale česká reprezentantka zvládla úžasně ležku, bez nutnosti využít náhradní náboj. V tu chvíli měla česká štafeta s pouhými třemi dobíjenými ranami úplně nejlepší střelbu ze všech. Ještě při poslední zastávce na střelnici tak mohla usilovat o premiérové stupně vítězů této zimy.

Jenže po stojce musela Charvátová na dvě trestná kola, což znamenalo pád na páté místo. „Určitě to šlo zvládnout lépe, mám z toho docela rozpačitý dojem. Holky mi to předaly na krásném místě, ale já to nezvládla udržet,“ líčila

Vedoucí žena SP Tandrevoldová dotáhla Norsko k prvenství v závodě, které pro ně znamenalo i zisk malého křišťálového glóbu za štafety. Němky v omlazené sestavě s nadšením braly druhé místo, třetí skončily Švédky a Charvátová projela cílem pátá, jen čtyři vteřiny za Rakouskem. Lépe Češky v této zimě štafetu nezajely.

Světový pohár v biatlonu – štafeta žen na 4x6 km v Soldier Hollow
1. Norsko (Arnekleivová, Lienová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:04:15,5 (0+5)
2. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Kinková) +17,2 (0+7)
3. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) +42,0 (0+10)
4. Rakousko (Hauserová, Rothschopfová, Juppeová, Gandlerová) +1:36,0 (0+5)
5. ČESKO (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) +1:40,5 (2+6)
6. Francie (Guigonnatová, Braisazová-Bouchetová, Richardová, Jeanmonnotová) +2:01,8 (2+10)
7. Ukrajina (Merkušynová, Džimová, Dmytrenková, Petrenková) +2:17,8 (0+6)
8. Polsko (Sidorowiczová, Żuková, Mąková, Jakielová) +2:21,5 (0+7)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.