Hlavní obsah

Biatlonistky zabraly, páté místo je nejlepším výsledkem štafety v sezoně

Aktualizováno

Nejlepší umístění letošní zimy si vyjela česká štafeta biatlonistek, když při Světovém poháru v Ruhpoldingu skončila pátá. Reprezentantky podržela střelba, dobíjely pouze sedmkrát a kontakt se špičkou udržely i běžecky. Z prvenství se radovaly Norku, na stupně vítězů je doprovodily domácí Němky a Italky.

Foto: Český biatlon

Česká štafeta žen zajela nejlepší výsledek za poslední dva roky.

Článek

Tereza Voborníková vleže jednou dobíjela, stojku zvládla naprosto čistě a střelnici opouštěla šestá v kontaktu se špičkou závodu, kde udávaly tempo štafety Francie, Norska a Švýcarska. „Z rozbíhání štafety bývám děsně nervózní, ale na střelnici jsem se hodně snažila. Zvlášť na stojku se mi povedlo zůstat v bublině. Trať byla docela přemrzlá, byly tam i různé varhánky, takže to chtělo dávat velký pozor, aby mi lyže neustřelila," vykládala česká reprezentantka.

Favorizované Švédsko na prvním úseku vyhořelo, Brorssonová musela na trestné kolo a předávala až sedmnáctá, se ztrátou přes minutu a půl. Česká sestava se zásluhou Jessiky Jislové, která na střelnici vůbec nepotřebovala náhradní náboje, ve druhé části štafetového klání posunula na páté místo, jen 20 vteřin za třetím Norskem. „Nebyla jsem si jistá, na co běžecky mám. Byl to docela mazec, pomohla jsem si hodně střelnicí," tvrdila.

V čele se držely Francouzky před Italkami. Třetí členka reprezentačního kvarteta Markéta Davidová se i přes dvě dobíjení vleže a jedno vstoje, dostala na skvělou třetí pozici. Hned v zádech ale měla Němku Schneiderovou, která ji ještě do předávky předstihla. „Na posledních dvou kilometrech jsem už neměla dost sil, Němka jela naopak velmi svižně," řekla Davidová.

Do seriálu SP se navrátivší Norka Röiselandová dostala svou zemi do čela, druhá se při odjezdu ze střelnice udržely Italky. Naopak Chauveauová pohřbila francouzské nadějel dvěma trestnými koly po stojce. Švédky nakonec skončily sedmé. Herrmannová-Wicková vytáhla domácí Německo ke stříbru.

Česká finišmanka Lucie Charvátová potřebovala na střelnici tři rezervní náboje, nakonec uhájila páté místo. „Ještě teď v cíli funím, ale mám radost, že jsem střelbu takhle ustála. Už jsem byla na hraně sil a přestávala přemýšlet, což mi možná paradoxně pomohlo. Nechtěla jsem to holkám pokazit," líčila Charvátová pro ČT.

Světový pohár biatlonistek - štafeta žen na 4x6 km v Ruhpoldingu
1. Norsko (Knottenová, Femsteineviková, Röiselandová, Tandrevoldová) 1:08:17,3 (0+6)
2. Německo (Weidelová, Voigtová, Schneiderová, Herrmanová-Wicková) +15,3 (0+10)
3. Itálie (Comolaová, Vittozziová, Passlerová, Wiererová) +33,5 (0+4)
4. Švýcarsko (Basergaová, A. Gasparinová, E. Gasparinová, Häckiová-Grossová) +36,3 (0+10)
5. ČESKO (VOBORNÍKOVÁ, JISLOVÁ, DAVIDOVÁ, CHARVÁTOVÁ) +57,6 (0+7)
6. Francie (Jeanmonnotová, Chevalierová, Chauveauová, Chevalierová-Bouchetová) +1:20,1 (2+9)

Reklama