Hlavní obsah

Biatlonová revoluce! Nová disciplína se dočká velké premiéry, Nové Město návratu

Zveřejnění detailního kalendáře příští biatlonové sezony přineslo i jednu velkou novinku. Ke stávajícím disciplínám se totiž premiérově přidá divácky atraktivní supersprint. Jasno už je také o programu v Novém Městě na Moravě, kam by se světová elita měla vrátit v termínu 11. až 14. března 2021.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Markéta Davidová na archivním snímku v Novém Městě na Moravě.

Článek

Supersprint už se testoval na závodech nižší kategorie, pozitivní divácký ohlas má i při tradiční rozlučce se sezonou českých biatlonistů v jabloneckých Břízkách. V nejprestižnějším seriálu se ale objeví poprvé a hned při finálovém klání!

Netradiční bude už úvod sezony, která se otevře ve finském Kontiolahti individuálními závody a sprinty, než se biatlonisté přesunou do Östersundu, kde seriál v posledních letech většinou začínal.

Nové Město přijde v následující zimě na řadu o týden později než letos. Po světovém šampionátu v Pokljuce se totiž biatlonisté vydají otestovat v rámci Světového poháru tratě v Pekingu, kde se o rok později bude bojovat o olympijské medaile.

Program bude ve Vysočina areně výrazně odlišný od letoška, kdy se bez diváků jely sprinty, štafety mužů a žen a závody s hromadným startem.

Příští rok zůstanou sprinty, ale následovat budou stíhací závody a v neděli přijde na řadu někdejší parádní česká disciplína smíšená štafeta, která se v Novém Městě jela naposledy v roce 2015, kdy skončilo kvarteto Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec druhé.  Program uzavře smíšená štafeta dvojic zvaná též single mix.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dorothea Wiererová během stíhacího závodu v rámci SP v Novém Městě na Moravě.

Pak už celá biatlonová karavana přesune na finále SP do Osla, kde se v pátek pojede dopoledne kvalifikace a odpoledne finále supersprintu. Jak nová disciplína vypadá? V kvalifikaci startují závodníci po jednom a absolvují tři kilometrové okruhy se dvěma střelbami. Ve finále už jede třicítka nejlepších najednou pět kilometrových okruhů se čtyřmi střelbami. Na každé položce je k dispozici jedno dobíjení, trestný okruh je zkrácen na 75 metrů. ˇ

Takový je alespoň plán. „I přes složité časy, které nyní prožíváme, je třeba se dívat dopředu a plánovat, jak nejlépe umíme. Jsme si vědomi, že musíme zůstat flexibilní a možná budeme muset své plány přizpůsobit zdravotní situaci po celém světě,“ připustil generální sekretář IBU Niklas Carlsson. Nejasný je osud letního mistrovství světa, které by se mělo jet v srpnu v německém Ruhpoldingu.

Reklama

Související témata: