Hlavní obsah

Biatlonová senzace! Debutantka válcovala všechny hvězdy. Je to šílené, užívala si úspěch

Nakonec na stupně vítězů nedosáhla, ale při své premiéře v biatlonovém Světovém poháru způsobila slušný poprask. Než dojela ke druhé střelbě, tak všechny své soupeřky válcovala. Až tři chyby na stojce ji připravily o pódium, nicméně i tak dojela bývalá skvělá klasická lyžařka Anamarija Lampičová ve čtvrtečním sprintu v Hochfilzenu na senzačním pátém místě. Konkurentkám vyslala jasný vzkaz, že až ji vyjde střelba, nebudou mít proti ní nárok.

Foto: Archiv Anamarije Lampičové

Slovinka Anamarija Lampičová mění lyžování za biatlon.

Článek

27letá Slovinka se rozhodla k přestupu do biatlonu teprve před pár měsíci, čímž překvapila především ve své zemi, která bude na začátku příštího roku hostit MS klasických lyžařů. A právě Lampičová, trojnásobná medailistka ze světového šampionátu a držitelka malého Křišťálového glóbu ve sprintu, měla být hlavní hvězdou.

Rozhodla se však pro jinou kariéru a zatím si vede výborně. Minulý týden absolvovala svůj vůbec první mezinárodní start na IBU Cupu v Idre, kde obsadila šestou příčku. A jen o pár dnů později se jí povedlo šokovat celý biatlonový svět i na nejvyšší úrovni ve Světovém poháru.

Že bude rychlá na trati, o tom asi nikdo moc nepochyboval. Velkou tajenkou ale bylo, jak si povede na střelnici. Když při ležce vyčistila všechny terče a dostala se do čela průběžného pořadí, všem expertům i soupeřkám se musel zatajit dech. V tu dobu na tom byla i lépe než nakonec druhá Češka Markéta Davidová.

„Podívejte se, co se děje. Trefila všech pět terčů. To je senzační počin," žasl i expert švédské televize SVT Niklas Nord. Slovinka v tu chvíli byla velkou hrozbou i pro fenomenální švédské sestry Öbergovy, mezi něž se nakonec v cíli vklínila.

„Je to šílené. Strašně si to užívám. Jsem hrozně šťastná," zářila v cíli Lampičová.

Samozřejmě musela litovat třech chyb při druhé střelbě, které ji připravily o medaili. „Mohla jsem ale minout i všech pět. Jsem šťastná i tak. Je mi jasné, že Rico (Gross, trenér) je naštvaný, ostatně jako vždy. Neustále mi říká: Dej tam ještě jeden nádech," dodala.

Závod nakonec vyhrála rovněž někdejší klasická lyžařka Denise Herrmannová-Wicková před Davidovou a Francouzkou Julií Simonovou.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Slovinka Annamarija Lampičová (vlevo) během sprintu v Hochfilzenu.

O tom, jak těžké může být přechod mezi oběma sporty ale svědčí případ běžkařské olympijské šampionky Stiny Nilssonové, která přestoupila k biatlonu před dvěma roky. Švédka se stále pere na střelnici a překvapivě zaznamenala pokles výkonnosti i v běžecké části. V Hochfilzenu ve čtvrtek skončila se dvěma chybami na 35. místě.

„(Lampičová) je neuvěřitelná. Smekám klobouk, tohle je úctyhodné. Čekala jsem, že bude dobrá po tom, co předváděla v Idre," komentovala počin své kolegyně právě Nilssonová.

Reklama

Související témata: