Hlavní obsah

Davidová pálí na jeden nádech, ale říká: Nepřijde mi, že bych kdovíjak zrychlila

Biatlonistka Markéta Davidová byla po druhém místě ve sprintu Světového poháru v Hochfilzenu spokojená, že ji úvod sezony zastihl v dobré formě a má ze závodů radost. Česká reprezentantka minula na střelnici jediný terč, nestačila jen na bezchybnou Němku Denise Herrmannovou-Wickovou a dostala se podesáté v kariéře na stupně vítězů. Přestože přiznala, že se bála, aby na zledovatělé trati nespadla, blýskla se třetím nejrychlejším časem.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová na trati sprintu.

Článek

"Za úvod sezony jsem ráda. Závody mě baví a užívám si je. Vím, že to může znít jako klišé, ale je důležité, aby z toho měl člověk dobrý pocit," řekla Davidová.

Pětadvacetiletá závodnice zahájila druhý sprint sezony čistou střelbou vleže. Při položce vestoje však první ránu minula a poslední pokus odkládala. Na rozdíl od předchozích závodů v Kontiolahti ale nyní uspěla. "Vím, že ta stojka nebyla vůbec v rytmu. U poslední střely jsem se soustředila, aby spadla. Jsem ráda, že jsem to vyhodnotila dobře," uvedla Davidová.

Jelikož závodnice z Janova nad Nisou startovala s číslem 8, musela v cíli na jistotu prvních stupňů vítězů v sezoně čekat. "Postupně jsem ale od ostatních slyšela, že se na střelnici hodně kazí, takže jsem věřila, že by to s jednou chybou nemuselo být špatné," doplnila Davidová.

Úřadující mistryně světa a obhájkyně malého křišťálového glóbu z vytrvalostních závodů se od začátku sezony prezentuje i rychlejší střelbou. Během přípravy zapracovala na technice, nově střílí na jeden nádech. "Osobně mi nepřijde, že bych kdovíjak zrychlila, ale ty časy jsou lepší," uvedla Davidová.

Na stupních vítězů se s Herrmannovou-Wickovou a třetí Julií Simonovou bavily i o zrádné trati, která byla zledovatělá. "Bylo to hodně uklouzané a nejelo se mi na tom dobře. Také jsem měla co dělat, abych nespadla. S holkama jsme si o tom povídaly a měly jsme to asi všechny stejně," usmála se česká biatlonistka.

Po třetím umístění v první desítce jí patří v průběžném pořadí Světového poháru sedmé místo. "Jsem ráda, že se mi podařilo navázat na výkony z Kontiolahti. Pořád je ale začátek sezony a zbývá nám hodně závodů," podotkla Davidová.

V sobotu ji čeká stíhací závod, do nějž vstoupí osmnáct vteřin za Herrmannovou-Wickovou a dvě vteřiny před Simonovou. "V pátek mě čeká lehký trénink, podívám se na závod kluků a zkusím nabrat co nejvíce sil," dodala Davidová.

Reklama

Související témata: