Hlavní obsah

Biatlonový mistr světa promluvil o svém trápení. Kvůli depresím se pustil do reprezentačního kouče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze světových šampionátů už má čtyři zlaté medaile, z olympiády dvě stříbra a ve Světovém poháru pravidelně figuroval v elitní desítce. Po letošním MS ale dospěl 27letý francouzský biatlonista Émilien Jacquelin k radikálnímu rozhodnutí. Předčasně ukončil sezonu. „Kdybych to neudělal, možná bych se do roka musel s biatlonem rozloučit,“ přiznal nyní s odstupem v rozhovoru pro francouzský list L'Equipe.

Foto: Instagram Emiliena Jacquelina

Francouz Emilien Jacquelin se dostal na problémů.

Článek

Během letošního MS v Oberhofu si vychutnal zlatou radost v mužské štafetě. Vítězství ho dojalo až k slzám, jenže sladký triumf nemohl zakrýt individuální výsledkový propad. Dvacáté místo v závodě s hromadným startem na MS pro něj bylo nakonec posledním výsledkem v této sezoně.

„Už jsem nebyl schopen svůj sport dělat. Musel jsem zastavit. Kdybych si nedal tuhle pauzu, myslím, že do roka bych se musel s biatlonem rozloučit, protože už jsem ze sebe nemohl nic dostat. Je to jako s vinylovou deskou. Strana A dojela do konce a přišla pauza, než se deska obrátí a začne hrát strana B," vysvětloval rodák z Grenoblu.

„Bylo to pro mě velmi nepříjemné rozhodnutí, ale měl jsem ho udělat i loni po olympiádě. V tu dobu jsem byl ale světová dvojka a bylo těžké přestat. Už je to ale rok, co si uvědomuji, že moje energie nabrala sestupnou tendenci a že se potřebuji nadechnout. Umím se hodně kousnout, ale v určitém okamžiku je vám jasné, že musíte začít poslouchat svoje tělo. Nejsme prostě stroje," pokračoval Francouz.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Emilien Jacquelin (@emilienjck)

Z dřívějšího vyjádření Jacquelina také vyplynulo, že se dostal do sportu s reprezentačními kouči Vincentem Vittozem a Patrickem Favrem, kteří po sezoně ve funkcích skončili a jako jeden z důvodů uvedli „selhání dvou lídrů týmu" a Jacquelinovu „rok a půl trvající depresi".

Jacquelina jejich výroky popudily, zejména veřejné propírání jeho psychických problémů. „Prohlásit o někom, že má deprese, je zodpovědnost lékaře. A ohlašovat to veřejně je porušení lékařského tajemství. Deprese je velmi složité téma a vysvětlovat jím horší sportovní výsledek je trapné. Tohle téma se týká mužů i žen. Nikomu nepomůže, když se na něj ukazuje prstem s náznakem, že jako sportovec selhal," napsal tehdy v reakci francouzský biatlonista.

V rozhovoru se mimo jiné také vyslovil pro návrat ruských a běloruských biatlonistů do mezinárodních závodů, což je přesně opačný postoj, než zaujímají závodníci z většiny ostatních silných biatlonových zemí a také vedení mezinárodní biatlonové unie IBU.

„O návratu Rusů a Bělorusů nemám žádné novinky. Ale s několika ruskými reprezentanty jsem mluvil a vím, že je to pro ně velmi frustrující. S konfliktem přitom nemají nic společného. Ze sportovního hlediska mě jejich absence mrzí. Bez těch dvou států je Světový pohár ochuzen. Sport má ambici přinášet mír a sblížení mezi lidmi," uvedl Jacquelin.

Jeho slova popírají i oficiální postoj IBU, která se návratu Rusů a Bělorusů brání. Ruská vojenská agrese na Ukrajině totiž pokračuje dál, v řadách ruské reprezentace je navíc spousta zaměstnanců armády, která v sousední zemi páchá už déle než rok odporná zvěrstva.

Reklama

Související témata: