Hlavní obsah

Biatlonový suverén pohoršil oslavou. Tohle je urážka, zní ze Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soupeřům nedává sebemenší šanci a úvod sezony biatlonového Světového poháru se odehrává zcela v jeho režii. Fenomenální Nor Johannes Thingnes Bö triumfoval v šesti z úvodních sedmi závodů sezony. V nedělní stíhačce v Hochfilzenu porazil zbytek konkurence o parník, což si v cíli užil trochu zvláštní oslavou. Ta se zejména u švédských rivalů nesetkala s pochopením.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Nor Johannes Thingnes Bö v cíli stíhacího závodu v Hochfilzenu.

Článek

Mladší ze slavných norských biatlonových bratrů využil dobrou pozici do stíhacího závodu a navzdory dvěma minelám na střelnici dojel do cíle s luxusním náskokem téměř 50 sekund před krajanem Sturlou Holmem Laegreidem.

Když Bö projížděl cílem s úsměvem na tváři se chytil za pravé stehno. Následně předvedl jakýsi taneček, při němž vrtěl zadkem. Když se ho reportér švédské televize SVT zeptal, co tahle oslava měla znamenat, 29 letý Nor odpověděl: „To byl pozdrav Švédsku."

V televizním studiu ale jeho vtípek moc nezaujal. „Dá se to vykládat jako urážka," komentovala jeho počin expertka SVT Helena Ekholmová.

Nejlepší Švédové se srovnali až na konec první desítky. Devátý skončil Sebastian Samuelsson, desátý pak Martin Ponsiluoma.

„Tyhle dva týdny mi udělaly velkou radost. Ale přijdou další a já už se soustředím právě na ně," řekl ke Bö ke svým parádním výsledkům v Kontiolahti a Hochfilzenu.

V jeho rodné zemi připomínají, že do skvělé formy se nejspíš dostal i díky investici do vlastního lyžařského trenažéru, který stojí v přepočtu téměř čtyři miliony Kč. V předsezonní reportáži televize TV2 se Bö chlubil, že si zařízení koupil do svého nového domu v Kongsvingeru.

„Myslím, že trénink na trenažéru má výsledky. Rozdíl je v tom, že dokážu být během závodu konzistentní. I když už jsem unavený, tak si dokážu udržet techniku, lépe se držím ve správném postoji a jsem tím pádem rychlejší," pochvaloval si rodák ze Strynu.

Reklama

Související témata: