Hlavní obsah

Bö se loučil zlatem, Moravec se postaral o nejlepší výsledek českých mužů v Anterselvě

Anterselva
Aktualizováno

Poslední zlato z biatlonového MS v italské Anterselvě patří Norsku. Johannes Thingnes Bö zvládl jako jediný závod na 15 km s hromadným startem střelecky bezchybně a při jeho rychlosti na lyžích tak nebylo o vítězi pochyb. Prvních pět míst v cíli si propachtovali jeho krajané spolu s Francouzi. Jediný český reprezentant na startu Ondřej Moravec udělal na trati maximum, mimo terč poslal pouze poslední rány vleže i vstoje, což mu vzalo jistotu elitní osmičky, ale i jeho konečné 11. místo je pro české muže nejlepším individuálním výsledkem z letošního světového šampionátu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český biatlonista Ondřej Moravec během vytrvalostního závodu na mistrovství světa v italské Anterselvě.

Článek

„Výsledek mohl být o hodně veselejší, ale zpátky už to nevezmu. Ty poslední rány, za tím je vždycky ten šotek v hlavě, že už tam ta nula může být. A to by se nemělo stávat," připustil Ondřej Moravec pro Českou televizi.

„Moc škoda těch uspěchaných ran při ležáku i stojce, přesto Ondra opravdu odjel slušný závod," tvrdil sportovní ředitel české reprezentace Ondřej Rybář. „Už byl asi maličko hlavou na trati. Přesto bych řekl, že ten masák bylo od Moravce něco, co chceme vědět," mínil trenér Zdeněk Vítek.

Fourcade zaváhal

První ležku odstřílelo čistě čtrnáct mužů, mezi ně patřil i Moravec. Běžecky rytmus udávali hodně rychlí Norové Dale a oba sourozenci Böovi, čímž okamžitě potrhali čelní skupinu. Udržel se jich jen Francouz Fillon Maillet, pronásledovaný krajany Desthieuxem a Jacquelinem. Další skvělý biatlonista z této země Fourcade dal obě ležky za jedna a ztratil kontakt.

Moravec přijel ke druhé zastávce na střelnici desátý. Pálil rychle a v rytmu, bohužel poslední ránu ale strhnul, čímž zaostal se špičkou, ale dál ze sebe ždímal na lyžích maximum z trestného kola se vrátil na 13. místě, těsně za lídrem SP Fourcadem.

Třetí položku, už vstoje odstřílel ze závodníků vpředu za nulu jen J. Bö, který tím získal náskok 20 vteřin na skupinku rivalů za ním, kterou tvořili tři krajané, včetně Christiansena, a čtyři Francouzi, doplněni už i o Fourcadea. Za nimi pak jel díky přesné a rychlé stojce Moravec, přetahující se s Němcem Dollem o deváté místo.

Bö na střelnici nezaváhal

J. Bö zvládl čistě i poslední střelbu, čímž bylo o jeho zlaté medaili rozhodnuto. Stříbro získal nejlépe běžící z Francouzů Fillon Maillet a mohutný finiš o bronz rozhodl o sebe zlatý ze stíhačky Jacquelin na úkor staršího z norských sourozenců Tajeie.

Moravce muselo děsně mrzet, že úplně poslední ránu závodu poslal mimo terč, čímž přišel o reálnou šanci rozbít dominanci Norů a Francouzů. Místo něj to nakonec dokázal šestý Rakušan Leitner.

Na poslední chvíli se odhlásil Rus Loginov, který se po razii italské policie podezírající mistra světa ve sprintu z opakovaného dopingu, pro údajné psychické vyčerpání nemohl startovat.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - závod s hromadným startem:
Muži (15 km):
1. J. T. Bö (Nor.) 38:09,5 (0)
2. Fillon Maillet -42,0 (3)
3. Jacquelin (oba Fr.) -55,0 (2)
4. T. Bö (Nor.) -55,6 (2)
5. Desthieux (Fr.) -1:03,7 (1)
6. Leitner (Rak.) -1:06,7 (3)
7. Fourcade (Fr.) -1:13,1 (3)
8. Dale (Nor.) -1:17,1 (3)
9. Eberhard (Rak.) -1:19,6 (4)
10. Kühn (Něm.) -1:25,2 (4)
11. Moravec (ČR) -1:34,1 (2).
Průběžné pořadí SP (po 17 z 24 závodů):
1. Fourcade 788 b.
2. Fillon Maillet 712
3. J. T. Bö 690
4. T. Bö 623
5. Desthieux 576
6. Loginov (Rus.) 570
...23. Krčmář 228
25. Moravec 216
54. Štvrtecký 58
73. Václavík 19
78. Šlesingr 12
81. Krupčík (všichni ČR) 12

Reklama