Hlavní obsah

Štafeta biatlonistek musela na dvě trestná kola a skončila osmá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Špatná střelba poznamenala vystoupení i ženské štafety při Světovém poháru biatlonistek. Češky, které musely na prvním i třetím úseku na trestná kola a celkově dobíjely dvanáct ran, skončily v rakouském Hochfilzenu osmé. Prvenství slavily Norky, které na stupně vítězů doprovodily Švédky a Francouzky.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norské biatlonistky se radují z triumfu ve štafetě v Hochfilzenu.

Článek

Štafetu rozbíhající Tereza Voborníková vleže dobíjela jen jednou a na stojku přijela čtvrtá v kontaktu s nejlepšími, jenže střílela špatně a ani tři náhradní náboje jí nepomohly, takže musela na trestné kolo. „Zlobím se na sebe. Jsem naštvaná a zklamaná, úplně jsem se rozklepala, že to nešlo trefit,“ říkala Voborníkova.

Lucii Charvátové předávala dvanáctá se ztrátou více než minutu na vedoucí Švédky. V čele se utvořilo silné trio, které ještě doplnily Švédky a Němky. Během druhého úseku k nim dotáhly Italky zásluhou Vittoziové, která hned začala určovat tempo ve špičce a vyjela náskok dvacet vteřin na rivalky.

Lucie Charvátová si vleže vystačila s jedním dobíjením, vstoje musela využít dva náhradní náboje, ale na lyžích byla druhá nejlepší na druhém úseku a vytáhla Česko až na šesté místo. „Solidní úspěšnost na střelnici mě motivovala i běžecky. Asi vždycky musím jít proti proudu. Když žádná z holek nechybuje, tak já mám trestné kolo jisté. A když tam jdou ostatní, odstřílím to čistě. Každopádně Hochfilzen zůstává mou nejoblíbenější distancí,“ líčila.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norská biatlonistka Ingrid Landmark Tandrevoldová dovezla svoji štafetu v Hochfilzenu na prvním místě.

Markéta Davidová bohužel prožila další díl velkého střeleckého trápení. Po ležce musela na trestné kolo, což znamenalo propad až na desáté místo. České naděje zachraňovala kvalitním během, jenže na lepší než sedmou příčku se nedostala. „Málo jsem zareagovala na vítr. Asi zkouším, kam až se lze zřítit se střeleckým sebevědomím,“ říkala.

Na šesté Rakušanky ztrácely Češky při poslední předávce téměř minutu. Knottenová na třetím úseku dostala do čela Norsko o dvacet sekund před Švédsko. Třetí Itálie pak ve finiši bez nemocné Wiererové neuhlídala pódium, pro Francii zajistila bronz Simonová.

Jislová musela hájit sedmé místo proti nejlepší běžkyni celého biatlonového pole Slovince Lampičové a medailistce ze sobotní stíhačce Grossové-Häckiové. Prvně jmenovanou udržela za zády, u Švýcarky se jí to ale nepovedlo, byť ležku dala čistě a stojku jen s jedním dobitím. Střelecká bilance 2+12 české štafety patřila k úplně nejhorším.

Světový pohár biatlonistek v Hochfilzenu – štafeta žen na 4x6 km
1. Norsko (Arnekleivová, Skoganová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:07:39,0 (0+6)
2. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) +31,6 (0+10)
3. Francie (Guigonnatová, Jeanmonnotová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) +1:01,5 (1+8)
4. Itálie (S. Comolaová, Vittozziová, Trabucchiová, Passlerová) +1:14,7 (0+5)
5. Německo (Grotianová, Hettichová-Walzová, Wiesensarterová, Voigtová) +1:22,9 (0+7)
6. Rakousko (Steinerová, Gandlerová, Juppeová, Hauserová) +2:20,1 (0+10)
7. Švýcarsko (Basergaová, F. Volkenová, A. Gasparinová, L. Häckiová-Grossová) +2:31,3 (0+10)
8. ČESKO (Voborníková, Charvátová, Davidová, J. Jislová) +2:40,8 (2+12)

Reklama