Hlavní obsah

Česko v polovině štafet vedlo, Puskarčíková s Charvátovou ale odstřelily senzaci

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Znovu 11. místo, jako při premiéře v Kontiolahti, obsadily české biatlonistky při štafetovém závodě Světového poháru v rakouském Hochfilzenu. Tentokrát reprezentační kvarteto zapsalo tři trestná kola v podání Puksarčíkové a Charvátové, což znamenalo ztrátu na slušný výsledek. Přitom Markéta Davidová byla na svém úseku jasně nejlepší, takže v polovině závodu Češky vedly. Nakonec ale zvítězily Norky před Francií a Švédskem.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Jessica Jislová (vlevo) rozjela českou štafetu velmi dobře. Předávala na osmém místě.

Článek
Fotogalerie

Jessica Jislová rozjela štafetu slušně, běžecky udržela krok s elitními biatlonistkami. Při střelbě vleže sice potřebovala jednou dobíjet, vstoje dvakrát, ale svůj úsek zakončila osmá. Česko figurovalo půl minuty za vedoucím triem Německo, Norsko, Švédsko, které nespotřebovalo ani jeden náhradní náboj. „Byla jsem ráda, jak mi to vyšlo," usmála se.

Markéta Davidová hned po předávce začala sjíždět ztrátu. Perfektně zvládla první položku, kde poslala do terče všech pět ran, což ji posunulo na čtvrté místo. Střelba vstoje zamíchala pořadím, Norky a Němky si po ní dokonce neodpustily trestné kolo. České biatlonistce stačilo k vynulování jen dvakrát dobíjet a jasně nejlepším běžeckým časem se dostala do vedení. „Na stojce jsem začala nad střelbou až moc přemýšlet, proto dvě chyby," mínila Davidová.

Eva Puskarčíková na třetím úseku neudržela za sebou Švédku H. Öbergovou ani Norku Eckhoffovou. Na střelnici tak přijela třetí a docela silně zadýchaná, bohužel po ležce musela na trestné kolo, což znamenalo propad Česka až na deváté místo. „Děsně mě to mrzí, pokazila jsem to všem holkám," litovala.

K tomu Puskarčíková na lyžích ztratila na špičku závodu minutu a potrápila se i při střelbě vstoje. Na rozdíl od vedoucí ženy SP ale dokázala alespoň vyčistit terč, Švédsko šlo na trestné kolo. „Hrozně se na střelnici peru sama se sebou a vůbec si s tím nevím rady," uznala.

Finišmanka Lucie Charvátová přebírala štafetu osmá a solidní běh i střelba vleže ji před závěrečnou zastávkou na střelnici dávaly šanci zabojovat o šesté místo. Jenže vstoje ji ani maximální dobíjení nepomohlo odvrátit hrozbu trestného kola. Musela celkem na dvě a tím padly české naděje. „Zkusili jsme nasazením Charvátové až na poslední úsek ulevit z toho bloku a jsme docela smutní, že to nevyšlo," přiznal asistent trenéra Jiří Holubec.

Světový pohár biatlonistek v Hochfilzenu - štafeta žen na 4x6 km
1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:08:04,3 (1+6)
2. Francie (Simonová, Bescondová, Braisazová-Bouchetová, Chevalierová-Bouchetová) +24,5 (0+16)
3. Švédsko (Skottheimová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) +32,5 (1+9)
4. Německo (Hammerschmidtová, Preussová, Hettichová, Herrmannová) +32,7 (1+9)
5. Itálie (Vittozziová, Larschneiderová, Wiererová, Sanfilippová) +37,1 (0+3)
6. Rakousko (Zdoucová, Schwaigerová, Innerhoferová, Hauserová) +1:12,9 (1+10)
7. Ukrajina (Blašková, Džimová, Semerenková, Pidhrušná) +1:13,3 (0+10)
8. Rusko (Pavlovová, Kazakevičová, Kuklinová, Kajševová) +1:51,0 (1+8)
------------
11. Česko (Jislová, Davidová, Puskarčíková, Charvátová) +2:41,8 (3+14)

Reklama

Související témata: