Hlavní obsah

Český biatlonista se po vážné nemoci zatím jen rozjíždí. První start a rychle domů! Musím opatrně, říká

Opakovaně drsně přetržená příprava na sezonu, teď konečně závod. Český biatlonista Tomáš Krupčík zažívá krušné měsíce, ale na severu se po návratu nevyzpytatelné a zrádné nemoci o víkendu přece jen blýsklo na lepší časy. V norském Sjusjoenu po návratu do přípravy zabodoval 29. místem v sobotním sprintu, druhém mužském závodu programu úvodní zastávky ´záložního´IBU Cupu. V prvním sprintu ještě nejel a v nedělní stíhačce už také ne. Návrat zatím jen na skok...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Krupčík na archivním snímku.

Článek

„Na severu Evropy jsem byl skoro tři týdny. Potřebuji si trochu odpočinout," vysvětloval pro biatlon.cz jen pozvolný návrat na scénu v ´druhé lize´.

V minulé sezoně se přitom tolik namlsal vzestupem mezi domácí špičku. V myšlenkách mohl mířit vysoko. Na jaře ovšem přišel krutý problém. A na přelomu října a listopadu znovu. Lymská borelióza se u něj projevila v obou případech kožní formou. „To je pozitivní. Jinak organismus nezasáhla," mohl si alespoň trochu oddechnout.

Neměl problémy se svaly ani klouby, neměl zasažená játra, ledviny... Borelióza přitom dokáže drtit organismus, v jeho případě ale opakovaná dávka antibiotik nemoc podle všeho potlačila. „Zůstávám opatrný," pokračoval pro biatlon.cz po jen částečně závodním víkendu. „Začínám se teprve pomalu rozjíždět. Úvodní start byl pro mě jen první rychlejší trénink."

Má vizi, že dříve či později naskočí do Světového poháru. Snad už v lednu, nebo ještě dříve? Do dalšího průběhu sezony si každopádně udržuje optimismus. „Mezi nemocemi jsem neměl žádný výpadek. Trénoval jsem na sto procent a udělal opravdu hodně kvalitní práce. I výkonnostní testy mi vyšly dobře. Myslím, že je jen otázkou času, než se tělo srovná."

Jeho maximem je dosud 12. místo ze zkráceného vytrvalostního závodu v Canmore, věří, že ho ještě čekají lepší časy a třeba i umístění v elitní desítce, ač mu je už jednatřicet. „To bych byl moc spokojený, splnil by se mi další z cílů," dodal.

Reklama

Související témata: