Hlavní obsah

Davidová i Charvátová utopily štafetu v moři dobíjení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až desátá skončila česká štafeta biatlonistek při posledním závodě Světového poháru před únorovým MS. Reprezentantky doplatily na hodně špatnou střelbu v druhé polovině klání, kdy Markéta Davidová i Lucie Charvátová na obou položkách musely maximálně dobíjet a při závěrečné stojce to finišmance ani nestačilo, takže si přidala 300 metrů navíc na trestném kole. Vyhrála Francie, která vedle výborného běhu zářila i na střelnici, kde potřebovala jen dva rezervní náboje.

Předávka české štafety v Anterselvě.

Článek

Tereza Voborníková přitom začala v Anterselvě štafetu velmi dobře. Na střelnici nepotřebovala ani jeden náhradní náboj a předávala v kontaktu s nejlepšími osmá. „Ze střelby mám velkou radost, i když začátek úseku mě docela zabil, protože se tam rozjelo úplně nesmyslné tempo," uvedla pro ČT.

Vedla Francie před domácí Itálií, elitní osmička byla srovnána do dvaceti vteřin. Jessica Jislová vleže také poslala do terče všech pět ran a posunula se na šesté místo. O příčku níž klesla po stojce, kde jednou dobíjela. „Na střelnici jsme cvakala proti nevyzpytatelnému větru. Trápí mě bolesti žeber, ale nějak jsem je vytlačila z hlavy," říkala česká biatlonistka.

Náskok Francouzek díky Chevalierové-Bouchetové na druhém úseku narostl na víc než půl minuty, v čele pronásledovatelek se za nimi hnaly Italky s Němkami. Ve třetí části dotáhla do špičky i švédskou štafetu H. Öbergová, naopak debutující Auchentallerová poslala domácí kvarteto na trestné kolo.

Markéta Davidová vybíhala na úsek se ztrátou padesáti vteřin na pódiové umístění. Běžela výborně, jenže třemi chybami na ležce i vstoje se opakovaně dostala pod hrozbu trestného kola. „Je to za mě docela ostuda, takhle bych rozhodně střílet neměla. Mám pocit, že jsem to právě já dneska holkám pokazila," říkala Davidová. Nakonec všechny rezervní náboje ale poslala do terče a opouštěla střelnici osmá a předávala Lucii Charvátové sedmá těsně před Kanadou.

Švédská finišmanka E. Öbergová přebírala štafetu jen dvanáct vteřin za Francouzku Simonovou, takže boj o triumf mohl být ještě napínavý. Jenže vedoucí žena Světového poháru předvedla neomylnou střelbu a bylo jasno.

Německo i bez své největší hvězdy Herrmannové-Wickové uhájilo bronzovou příčku před dotírajícími štafetami domácí Itálie a nečekaně i Rakouska, které těžilo z výtečné střelby. Norské naděje na stupně vítězů pohřbila dvě trestná kola po závěrečné stojce.

Charvátová bohužel šla ve stopách Davidové, když teprve s využitím tří náhradních nábojů vleže vyčistila terč. Výbornou prací na lyžích sice ještě držela sedmou příčku, jenže při stojce si neodepřela dvě trestná kola a z nich se vrátila na trať až desátá. Bylo z toho tak pro české ženy nejhorší štafetové umístění v sezoně.

Světový pohár biatlonistek v Anterselvě – štafeta žen na 4x6 km
1. Francie (Jeanmonnotová, A. Chevalierová-Bouchetová, Ch. Chevalierová, Simonová) 1:07:21,3 (0+2)
2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) +45,2 (0+8)
3. Německo (Voigtová, Schneiderová, Hettichová-Walzová, Kebingerová) +1:16,9 (0+10)
4. Itálie (Passlerová, Wiererová, Auchentallerová, Vittozziová) +1:30,4 (1+6)
5. Rakousko (Zdoucová, Gandlerová, Juppeová, Schwaigerová) +1:56,1 (0+3)
6. Norsko (Femsteineviková, Lienová, Röiselandová, Tandrevoldová) +2:35,4 (3+9)
7. Švýcarsko (A. Gasparinová, E. Gasparinová, Meierová, Häckiová-Grossová) +3:13,2 (0+7)
8. Kanada (Lunderová, Moserová, Peiferová, Dixonová) +3:42,1 (0+6)
........
10. Česko (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová) +4:12,7 (2+13)

Reklama