Hlavní obsah

Už se nevrátím. Biatlonistka Wiererová se loučila s Finskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do absolutní biatlonové špičky patří už řadu let a i díky příjemnému vystupování a půvabu má fanoušky všude, kam přijede. Jenže trojnásobná olympijská medailistka a trojnásobná mistryně světa Dorothea Wiererová se už nijak netají tím, že od odchodu do sportovního důchodu ji dělí jen měsíce.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Italská biatlonistka Dorothea Wiererová zdraví diváky v Kontiolahti po stíhacím závodu.

Článek

O víkendu při zastávce Světového poháru v Kontiolahti ukázala, že výkonnostně patří stále k nejlepším, když v závěrečné stíhačce dosáhla na druhé místo.

Nicméně příznivcům ve Finsku vzkázala, že do jejich země se už coby aktivní závodnice nejspíš nikdy nevrátí.

„Svařené víno mi tu dělá dobře, obzvlášť když je říznuté vodkou," smála se sympatická Italka v rozhovoru pro list Iltalehti. „Myslím si ale, že se sem už nevrátím. V roce 2024 už nebudu mít motivaci. Může se stát, že ji nebudu mít ani za dva měsíce," přiznala s odkazem na fakt, že příští sezonu se seriál SP Finsku vyhne.

Wiererové je přitom teprve 32 let, ale konec kariéry zvažovala už letos na jaře. „Po závěrečných závodech v Oslu jsem chytla koronavirus. Pak jsem měla strašně moc schůzek a akcí s partnery doma v Itálii. Do toho jsme ještě stavěli dům. Neměla jsem tak žádné volno. Měsíc a půl jsem po sportovní stránce nedělala vůbec nic," popisovala.

„Nakonec jsem se rozhodla, že ještě jeden rok budu pokračovat. A tahle neděle ukázala, že to bylo dobré rozhodnutí," měla radost ze stříbrné příčky. A to si přitom v týdnu stěžovala na chřipkové onemocnění.

„Cítila jsem daleko od ideálního rozpoložení. Pořád mám ucpaný nos a sotva mluvím. Ale už se cítím mnohem lépe než před pár dny. Bylo ode mě hloupé startovat už v úterý na 15 km," pokračovala.

„Nebylo ale snadné rozhodovat se o tom, že vynechávám závod, když už jsem sem cestovala. Nový bodovací systém počítá všechny závody. Moc se nevyplatí nějaký vynechat," připomněla nové pořádky.

Ve Finsku se prý Wiererová kurýrovala sama pastilkami a nosním sprejem. V neděli pak podle svých slov přidala i zmíněné svařené víno.

„Válení v posteli nebylo úplně ideální přípravou na závody. Neodvážila jsem se jít ani do sauny, aby se mi nemoc nezhoršila. Mým cílem pro tuto sezonu bylo dostat se na pódium. A jsem překvapené, že to přišlo už takhle brzo. Být na stupních je stále těžší a těžší, protože je tu mnohem více výborných holek," dodala.

Reklama

Související témata: