Hlavní obsah

Českým děvčatům stíhačka sedla. Davidová i Jislová se vytáhly ke slušné porci bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obě české biatlonistky si během nedělní stíhačky Světového poháru hodně polepšily a vytáhly se ve švédském Östersundu k solidní bodové porci. Markéta Davidová obsadila osmnácté místo a Jessica Jislová si proti startovní pozici zlepšila dokonce o třiatřicet příček a byla v cíli na 23. místě. Pro dvě reprezentantky z toho bylo sezónní maximum. Prvenství ze sprintu zopakovala Francouzka Jeanmonnotová, na stupně vítězů ji doprovodily Němky Preussová s Voigtovou.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Markéta Davidová ve švédském Östersundu

Článek

Na seznamu šedesáti účastnic stíhačky, která startovala za mrazivé teploty třinácti stupňů Celsia pod nulou, došlo k jedenácti škrtům, nemoc znemožnila mj. účast Francouzce Chevalierové či Švýcarce Basergaové. Se žlutým číslem pro vedoucí ženu pohárového seriálu jely hned dvě biatlonistky, Nor Knottenová a Němka Preussová.

Dvě české účastnice měly sice velkou ztrátu z pátečního sprintu, ale absence jim pomohly k posunu v pořadí. Davidová s číslem 37 navíc rozběhla úvodní dva kilometry hodně rychle a přijela na střelnici už pětadvacátá. Poslední ránu ležky poslala mimo terč, nicméně z trestného kola se vracela na 30. místě s minimálním odstupem na skupinku šesti závodnic před sebou. Jislová, která byla ve sprintu až 56., si také přidala 150 metrů navíc a střelnici opouštěla 42. v pořadí.

Reprezentantky zaostávaly více než dvě minuty za vedoucí pětičlennou skupinou, kterou tvořily Norky Arnekleivová s Tandrevoldovou, Němky Preussová a Voigtová i Francouzka Jenamonnotová. Celý kvintet odstřílel obě stojky čistě, střelecká nula z druhé položky pak posunula Davidovou na 20. příčku a Jislovou na 34. místo.

Při třetí zastávce na střelnici odpadly z čelní sestavy Tandrevoldová i Preussová, když kroužily po trestném kole. Davidová vstoje poslal všech pět ran do terče, což ji dostalo na sedmnácté místo a Jislová figurovala deset příček za ní, což dávalo oběma českým biatlonistkám reálnou naději na bodový zisk.

Stoprocentní střeleckou bilanci si vpředu nakonec udržela jen vítězka sprintu Jeanmonnotová, jen sedm vteřin za ní se ale z poslední stojky hnala Preussová. Nakonec ale Němku na cílové pásce dělily tři desetiny od prvenství. Davidová bohužel poslední ránu celé stíhačky poslala mimo terč a pobyt na trestném kole ji vzala naději na elitní patnáctku. Jislová chybu neudělala, takže z toho byl další posun o pár míst a obě Češky měly po delší době zase důvod k úsměvu.

„Střelba nebyla úplně v rytmu, jak jsem v mrazivém počasí nemohla chytit dech. Ale nějak jsem to zvládla. Těší mě, že to alespoň nebylo tak hrozné, jako v předchozích závodech. Stíhačky mám docela ráda a bylo fajn, že jsem vždycky měla s kým jet,“ řekla Davidová, která brala body za osmnácté místo.

„Necítila jsem se zpočátku moc dobře. Pak jsem si ale říkala, že využiju toho, jak mi jedou skvěle lyže a udělala jsem z toho pro sebe docela hezký závod,“ uvedla Jislová.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod žen na 10 km v Östersundu
1. Jeanmonnotová (Francie) 31:41,3 (0)
2. Preussová (Německo) +0,3 (1)
3. Voigtová (Německo) +18,5 (1)
4. Arnekleivová (Norsko) +24,7 (1)
5. Tandrevoldová +35,9 (2)
6. H. Öbergová (Švédsko) +1:03,2 (2)
--
18. DAVIDOVÁ (ČR) +2:38,9 (2)
23. JISLOVÁ (ČR) +3:13,3 (1)
Stav SP
Preussová (Německo) 200
Jeanmonnotová (Francie) 197
Voigtová (Německo) 165
Knottenová (Norsko) 159
Vittozziová (Itálie) 154
Arnekleivová (Norsko) 123
--
36. DAVIDOVÁ (ČR) 27
42. JISLOVÁ (ČR) 18
45. VOBORNÍKOVÁ (ČR) 11

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.