Hlavní obsah

Divočina na biatlonovém ME! Vítězka přišla o zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekanou dohru měl vytrvalostní závod žen na evropském šampionátu v biatlonu ve švýcarském Lenzerheide. Zlato nakonec připadlo Němce Lise Marii Sparkové, ovšem za neobvyklých okolností. Původně vítězná Italka Michela Carraraová se v cíli přiznala k chybám na střelnici, po bouřlivé diskuzi byla penalizována a vypadla z elitní desítky.

Foto: Profimedia.cz

Německá biatlonistka Lisa Maria Sparková, vítězka vytrvalostního závodu na ME v Lenzerheide.

Článek

Dvaadvacetiletá Sparková byla na střelnici bezchybná, ale po doběhu byla klasifikována na druhém místě se ztrátou 47,7 sekundy za Carraraovou, která byla na lyžích velmi rychlá a minula jen jeden terč. Jenže nakonec bylo vše jinak a další úspěch slavila německá juniorská mistryně světa.

Důvod? Italka po diskuzi se svým trenérem Edoardem Mezzarem zjistila, že na první položce vestoje udělala dvě chyby, čehož si žádný rozhodčí nevšiml. Vedle ní stojící Jaquelyn Garsová z USA totiž mylně pálila do jejího terče a společně ho vyčistily.

Carraraová tuto skutečnost oznámila jury, která si v první chvíli nevěděla rady. Nebylo totiž možné zcela prokazatelně zjistit, který terč sestřelila Italka a který Američanka. Nakonec však připsali Italce dvě minuty za dvě chyby a ta se propadla na konečné 11. místo.

„Byla jsem regulérně potrestána za dvě chyby a jsem ráda, že zlato nakonec bere ta nejlepší z nás. Nikdy bych si podvodného vítězství nevážila. Závod jsme nevyhráli, ale myslím, že jsme dnes rozhodně vyhráli cenu fair play," uvedla 25letá Carraraová pro Fondo Italia.

Stříbro nakonec získala Ukrajinka Julia Džimová, bronz další Němka Selina Grotianová. Českým biatlonistkám se nedařilo. Eliška Václavíková dojela 58. a Tereza Vinklárková na 69. místě.

Reklama

Související témata: