Hlavní obsah

Šílená zima, biatlonisté mění program. Jak to bude v Novém Městě?

Kruté mrazy biatlonisty nepouštějí do dalších bitev, v kanadském Canmore je až k minus třiceti a závody druholigového IBU Cupu opakovaně odkládají. Na start zatím čeká i česká sestava, která v závěru sezony bojuje o uhájení kvóty pro příští sezonu - po pěti závodnících v individuálních závodech. Blíží se i Světový pohár v Novém Městě na Moravě.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová na archivním snímku.

Článek

„Mrazy nepolevují," hlásil pro web biatlon.cz z Canmore trenér české reprezentace Aleš Ligaun s tím, že velmi omezené jsou i tréninkové možnosti - příprava probíhá bez střelby.

Ze čtvrtka se start závodů posunul až na sobotu, kdy se mají mrazy lehce zmírnit. Doteď v provincii Alberta na některých místech klesaly teploty až k minus čtyřiceti.

SP v Novém Městě a MS juniorů v Kazachstánu přijdou na řadu až po neděli, trenéři řeší souběh akcí.

„Potřebujeme mít pokryté všechny tři, i na IBU Cupu bojujeme o kvóty. Zároveň o sobě můžou dát závodníci v Canmore vědět a nominovat se na poslední Světový pohár v Oslu," říká pro svazový web sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář

V Novém Městě na Moravě tak drsné mrazy jako v Kanadě zažijí jen těžko, ale oproti tomuto týdnu se tam přece jen také má ochladit. Představí se tradiční české opory Markéta Davidová a Michal Krčmář...

Sestava mužů zůstává zcela stejná jako na nedávném mistrovství světa v Oberhofu, jsou v ní tedy i Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček.

Po absenci na MS je stále nejisté pokračování sezony pro Jessicu Jislovou.

Ve Vysočina Areně na rozdíl od dvou minulých zastávek SP s prázdnými tribunami budou zase diváci. Po dlouhých čtyřech letech. Začíná se ve čtvrtek 2. března sprintem mužů.

Čeští reprezentanti mohou zkusit prolomit bránu ke stupňům, které jim zůstaly nedostupné v Oberhofu, Ale formu tam potvrzovali celkem osmi umístěními v elitní desítce, což je nejvíce od šampionátu v Hochfilzenu v roce 2017.

Z ženského týmu pro MS na SP nemíří Eliška Václavíková, odletěla do Canmore. Startovat tam budou mj. i Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík a Jakub Kocián.

Ženy jsou v Poháru národů IBU Cupu zatím desáté, což by na uhájení kvóty stačilo, muži potřebují z jedenácté příčky aspoň o jednu povyskočit.

Blíží se také vrchol mládežnické sezóny. Ve středu letí 16 českých zástupců na mistrovství světa do Kazachstánu. V novém areálu ve Ščučinsku se bude bojovat o cenné kovy od 4. do 12. března.

Kvůli zdravotním problémům chybí Tereza Jandová. „Její absence mě hodně mrzí. Závodila skvěle v IBU Cupu i na univerziádě," říká pro biatlon.cz trenér juniorek Jindřich Šikola.

Český tým obhajuje čtyři medaile, už ale bez Terezy Voborníková a Jonáše Marečka, který sice ještě mohl závodit v mládežnické kategorii, ale už stabilně povýšil A týmu.

České obsazení dalších závodů sezony
Světový pohár v Novém Městě na Moravě
Ženy:
Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Tereza Vinklárková, Tereza Voborníková
Muži:
Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík
IBU Cup v Canmore
Muži:
Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Jakub Kocián
Ženy:
Lenka Bártová (jun.), Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková
Mistrovství světa juniorů a dorostu v Ščučinsku
Juniorky:
Kateřina Gotvaldová, Svatava Mikysková, Veronika Novotná, Kateřina Pavlů
Dorostenky:
Veronika Bártová, Valerie Křížová, Anna Kulhánková, Ilona Plecháčová
Junioři:
Luděk Abrahám, Petr Hák,, Ondřej Mánek, Šimon Štolfa
Dorostenci:
Ferdinand Jansa, Jonáš Kabrda, Daniel Malušek, Matyáš Martan

Reklama