Hlavní obsah

Izolace náš sport tvrdě zasáhne, varuje ruská biatlonová šampionka Slepcovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní izolace ruských a běloruských reprezentantů kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrazně ovlivní úroveň tamního sportu a bude „velkým krokem zpět.“ Prohlásila to ruská olympijská šampionka z Vancouveru 2010 a mistryně světa Světlana Slepcovová v rozhovoru pro ruský televizní kanál Matč.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá ruská biatlonistka Světlana Slepcovová při SP v Pchjongčchangu.

Článek

„Domnívám se, že pokud budeme startovat rok či dva výhradně jen na závodech v Rusku bez mezinárodní konkurence, náš sport to významně zasáhne. Bude to velký krok zpět," uvedla bývalá biatlonová hvězda sborné, která kariéru ukončila v roce 2017.

Účast v závodech Poháru společenství, Ruského poháru či domácího šampionátu sice podle ní mohou po jistou dobu stačit k udržení formy závodníků, ale v delším časovém horizontu se situace stane kontraproduktivní.

Foto: ©President of Belarus

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko s biatlonistkou Darjou Domračevovou.

„Někteří říkají, že pokud nám nebude umožněn návrat do seriálu Světového poháru, budeme v této sezoně pracovat na odstranění chyb. To jde ale tak rok, maximálně rok a půl, to si ještě dovedu představit. Déle ale rozhodně ne. Pak naše sportovce vzájemné soupeření omrzí a pro leckoho, včetně diváků, to bude nezajímavé," předpokládá Slepcovová.

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února už ruští a běloruští biatlonisté nestartovali v závěrečných třech dílech minulé sezony Světového poháru. Národní svazy IBU suspendovala 29. března. O prodloužení neúčasti ruských a běloruských biatlonistů a funkcionářů v mezinárodních soutěžích bude jednat kongres IBU (15. až 18. září v Salcburku).

Reklama