Hlavní obsah

J. Boe ve finiši i třetím místem urval velký křišťálový glóbus, Krčmář skončil v masáku šestadvacátý

Aktualizováno

Nor Johannes Thingnes Boe je celkovým vítězem Světového poháru biatlonistů. K zisku velkého křišťálového glóbu mu stačilo obsadit třetí místo v posledním závodě na 15 km s hromadným startem. Jeho rival Sturla Holm Lägreid dojel až osmý a v konečném pořadí zůstal pár bodíků za krajanem. Masák vyhrál Francouz Simon Desthieux, malý glóbus za disciplínu bral Tarjei Boe. Michal Krčmář si šanci na solidní výsledek odstřelil na poslední stojce, po níž musel na čtyři trestná kola a cílem projel až šestadvacátý.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Nor Johannes Thingnes Boe s trofejí za celkové prvenství ve SP.

Článek

Napínavý souboj o celkové prvenství rozjel lépe Lägreid, jenž dal první ležku čistě a získal tak 24 vteřin k dobru na Johannese Boea, který musel na trestné kolo, ale na lyžích usilovně ztrátu stahoval. Po druhé zastávce oba odkroužili 150 metrů, což znamenalo udržení 15sekundového odstupu mezi nimi.

Na stojce ale Lägreid znovu chyboval, tentokrát na rozdíl od krajana. Z trestného kola se vrátil na čtvrtém místě, ale až o pět vteřin později než J. Boe, který zvyšoval svůj náskok excelentním během.

Norský souboj o konečný triumf rozhodla definitivně závěrečná položka, kdy J. Boe udělal o chybu méně než Lägreid, takže mířil za ziskem velkého křišťálového globu. Mladší z norských biatlonistů po odkroužení 300 metrů pak působil už dost vyčerpaně.

Na posledním kilometru cestou do cíle ještě Lägreid klesl až na osmé místo. Díky poslední čisté stojce vyhrál Francouz Desthieux před Rusem Latypovem, který si druhým místem v cíli dal krásný dárek k 27. narozeninám.

Krčmář začal své střelecké počínání dvěma chybami vleže a z trestného kola se vrátil až na 24. místě. Pak mu dvě čisté položky pomohly k výraznému posunu pořadím a před závěrečnou zastávkou na střelnici už mohl atakovat první desítku. Neporadil si ale s poryvy větru.

Do terče se při poslední stojce trefil jedinou z pěti ran a zase se zřítil do výsledkového suterénu. „Bylo vidět, že chtěl až moc a už to tam s ním dost mávalo," posteskl si asistent trenéra Aleš Ligaun. „Položka čtyři, to se nedá ničím omluvit. Úplně jsem si odstřelil závod a vytočil sám sebe," zlobil se Krčmář.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Světový pohár biatlonistů v Östersundu - 15 km mužů s hromadným startem
1. Desthieux (Francie) 35:43,7 (2)
2. Latypov (Rusko) +8,9 (2)
3. J. Boe (Norsko) +17,5 (3)
4. Christiansen (Norsko) +32,2 (3)
5. Doll (Německo) +36,9 (4)
6. T. Boe (Norsko) +38,2 (4)
----
26. Krčmář (ČR) +2:29,8 (6)
Konečné pořadí Světového poháru
1. J. Boe (Norsko) 1052
2. Lägreid (Norsko) 1039
3. Fillon Maillet (Francie) 930
4. T. Boe (Norsko) 893
5. Dale (Norsko) 843
6. Samuelsson (Švédsko) 817
7. Jacquelin (Francie) 802
8. Hofer (Itálie) 753
-----
23. Krčmář (ČR) 381
37. Moravec (ČR) 149
59. Štvrtecký (ČR) 40
74. Karlík (ČR) 22
81. Žemlička (ČR) 17
89. Krupčík (ČR) 7

Reklama

Související témata: