Hlavní obsah

Jak bydlí biatlonisté? Žádný nóbl hotel, ale blízko na stadion i vlastní kuchař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepotřebují pět hvězd a luxus. Pro české biatlonisty jsou při výběru ubytování pro mistrovství světa důležité jiné atributy. A tak zvolili stejně jako na šampionátu před jedenácti lety spíše rodinné bydlení. Obývají penzion Vrchovina, autem jsou u tratí ve Vysočina areně za osm minut, pěšky to v případě potřeby zvládnou pod půl hodiny.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Pokoj obývaný českým biatlonistou Jakubem Štvrteckým

Článek

Důležitý je pro tým také klid, nemísit se s jinými hosty, a tím minimalizovat i riziko nějakého respiračního onemocnění, které by zmařilo šance při vrcholu sezony. Však řada větších týmů se i v době po pandemii covidu pohybuje po vnitřních prostorech výhradně s respirátory.

„Máme celý hotel pro sebe včetně prostorů pro fyzioterapii a masáže a personál je moc sympatický,“ pochvaluje si sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář. V penzionu je navíc, za roky, kdy ho obývají, nemůže nic překvapit, všechno mají prošlápnuté.

Přesto letos jednu změnu udělali, přivezli si i osvědčeného vlastního kuchaře. „I když nám tam vařili všechno, co nám na očích viděli, vzali jsme kuchaře, který s námi jezdí po soustředěních a Světových pohárech. Máme, co sportovci chtějí,“ říká Rybář a oceňuje, že v penzionu neměli problém pustit cizího kuchaře do své kuchyně.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Společné prostory v ubytování českých biatlonistů

I to už je ostatně standardem u zahraničních týmů, že jim stravu na míru chystají vlastní kuchaři, kteří s reprezentacemi cestují na jednotlivé biatlonové štace.

„Kde to jde, vozíme ho s sebou. Nejde jen o komfort času a jídla, kdy můžou mít jednotliví sportovci různé požadavky, ale je to i finančně úsporné. Plné penze na hotelech jsou někdy hrozně drahé,“ vysvětluje Rybář. „Ne, že bychom na to neměli, ale rozhazovat zbytečně peníze nechceme,“ dodává.

Čeští sportovci při olympijských hrách mohli využívat i speciální matrace, aby měli co nejkvalitnější spánek; k tomu biatlonisté nesáhli. „Napadlo mě to. Sportovci přijeli po vlastní ose, kdyby někdo chtěl, může si ji přivézt. Ale zatím jsme k tomu nedospěli,“ říká Rybář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.