Hlavní obsah

Jak nachystat biatlonové tratě počasí navzdory? Práce do pozdní noci, sůl i močovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční tmu v biatlonovém areálu v Novém Městě na Moravě prosvítají světla rolby, z dálky jsou slyšet debaty, kam je třeba ještě navézt sníh. Přípravy světového šampionátu organizátorům aktuální počasí vůbec neulehčuje, a tak tratě na středeční ostrý start chystají dnem i nocí.

Foto: Český biatlon

Přípravy tratí v Novém Městě na Moravě, na snímku zásobník sněhu

Článek

„Do půlnoci se naváželo obrovskými nakladači a po půlnoci kluci sníh roztahovali,“ popisoval v úterý odpoledne ředitel závodů Vlastimil Jakeš. Nejvíc starostí mu aktuálně dělala pokrývka trestného kola. „Tam nám začala podtékat voda, tvoří se laguny a začíná se to propadat,“ popisoval.

Ve Vysočina areně bylo ve středu kolem pěti stupňů, sníh dál tál. Až 20 centimetrů za den. Organizátoři ale mají v zásobnících nachystané dostatečné zásoby, nehrozí, že by na okruhu sníh chyběl. „Tratě dotáhneme do detailu, asi si pomůžeme něčím, aby to vytvrdlo,“ plánuje Jakeš.

A za roky přípravy areálu na závody už zná fígle, jak udržet bílou podložku co možná nejpevnější. „Používá se sůl a, jak to říct, urea. Močovina, hnojivo,“ pousmál se.

Teploty se k nule nepřibližují ani přes noc a předpověď moc optimismu nepřidává. Přijde sice mírné ochlazení, ale s ním déšť a ve středu i silnější vítr. „Nejhorší je déšť a teplý vítr. Ten žere trať před očima,“ líčí Jakeš.

A když je vítr moc silný, hrozí i nebezpečí ze vzduchu. Proto byl odvolán pondělní trénink. „Měl až 70 kilometrů za hodinu, hrozilo, že v lese něco spadne, dneska se ještě kácelo pro sichr,“ popisuje ředitel závodů.

Podle závodníků, kteří v úterý poprvé mohli vyrazit na tratě, ale sníh nebyl nijak znečištěný. „Byl čistý bez kamení a kůry, jen nafoukané jehličí. Ne šutry jako v Oberhofu,“ porovnával Jakub Štvtecký s německým střediskem.

„Je to takový klasický jarní sníh. V Anterselvě na soustředění byla podmínka tvrdá, rychlá s čerstvým prašanem, tady jsem si říkala, jestli vůbec umím lyžovat,“ usmívala se Lucie Charvátová. „Je třeba si zase přivyknout na jiný styl jízdy, ale pořadatelé mají své fígle na zpevnění, tak věřím, že se tu nebudeme bořit po kotníky,“ doufá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.