Hlavní obsah

Češi v mixu dvojic devátí, strhující finiš zajistil vítězství Norům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Historicky druhý nejlepší český výsledek ve Světovém poháru v závodě smíšených biatlonových dvojic zajeli Jessica Jislová s Jonášem Marečkem, kteří skončili na Holmenkollenu devátí, byť po druhé mužské střelbě musel reprezentační pár na zkrácené trestné kolo. Vítězství po strhujícím finiši Christiansena slavili domácí Norové, v cílové rovince byli o desetinu rychleji než švédská dvojice.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká biatlonistka Jessica Jislová na střelnici vytrvalostního závodu žen v Novém Městě na Moravě

Článek

V konkurenci 23 dvojic začali Češi dobře. Jislová při první části svého vystoupení potřebovala na střelnici pouze dva náhradní náboje. Těsně předtím, než vyslala na trať krajana Marečka, ale bohužel zapíchla špičku lyže do hlubšího sněhu a upadla. Předávala na desátém místě, devatenáct vteřin za vedoucím tandemem, který tvořily Norka Arnekleivová a Švédka Magnussonová.

Když se role ujali muži, dostal se hned za vedoucího Christiansena výtečně střílející i běžící Němec Strelow. Mareček dvakrát dobíjel vleže a po stojce musel bohužel na zkrácené trestné kolo, což znamenalo pád Česka až na třinácté místo se ztrátou více než minuty na nejlepší. „Rány mi létaly úplně všude, myšlenky pak utíkaly úplně jinam,“ mrzelo Marečka.

Jislová pak ale zářila na střelnici, zvládla obě položky bez využití náhradního náboje, a tím vylepšila postavení reprezentační dvojice na devátou příčku, těsně za Německem, protože Grotianové vleže zůstaly i po dobíjení nezasažené dva terče.

Do závěrečné čtvrtiny závodu pak vjel jako první Švéd Samuelsson před Christiansem a třetí byl Invenius z Finska. Boj o prvenství byl ale ještě nesmírně dramatický. Nor vyhecovaný diváky na posledních padesáti metrech doslova přeletěl soupeře a cílová fotografie mluvila pro něj.

Mareček zvládl ležku i stojku jen s jedním nábojem navíc a byla z toho osmá pozice pro Česko. Ve finiši se před něj sice ještě dostali Rakušané, nicméně v celé pohárové historii této disciplíny jde o teprve třetí umístění reprezentantů v elitní desítce.

Světový pohár v biatlonu - mix dvojic na Holmwenkollenu
1. Arnekleivová, Christiansen (Norsko) 38:46,3 (1+8)
2. Magnussonová, Samuelsson (Švédsko) +0,1 (0+7)
3. Minkkinenová, Invenius (Finsko) +31,3 (0+6)
4. Häckiová-Grossová, Hartweg (Švýcarsko) +44,5 (2+8)
5. Jeanmonnotová, Jacquelin (Francie) +1:11,8 (1+11)
6. Grotianová, Strelow (Německo) +1:19,9 (2+8)
7. Irwinová, Wright (USA) +1:48,0 (2+12)
8. Gandlerová, Komatz (Rakousko) +1:49,8 (1+6)
9. JISLOVÁ, MAREČEK (ČR) +1:56,7 (1+9)

Reklama