Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Davidová si na sebe ušila bič. S tlakem se ale učí pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší začátek olympijské sezony si nemohla přát. Jenže biatlonistka Markéta Davidová si prvenstvím v úvodním závodě Světového poháru ve švédském Östersundu zároveň na sebe ušila pořádný bič. Se žlutým číslem vedoucí ženy seriálu, které nosila nějaká Češka naposledy v březnu 2017, bude dráždit soupeřky. Copak o to, s tím sama počítá.

Foto: Sport.cz s využitím Igor Stančík/Český biatlon

Markéta Davidová nad hlavami realizačního týmu po triumfu v Östersundu.

Článek

Hlavně ale namlsala fanoušky, kteří s maximalistickým přístupem budou chtít českou reprezentantku vidět na stupních vítězů pokaždé. Biatlon je ale právě tak nevyzpytatelný sport, že tohle ani sebelepší forma Davidové zajistit nemůže. Vrchol navíc má přijít až za deset týdnů při ZOH v Pekingu, ale s tím za 24letou českou blondýnkou vůbec nechoďte.

Sama říká, že slovo olympiáda neslyší ráda a všechny starty v Číně hodlá pojmout jako obyčejná pohárová klání. A nějaký zvyšující tlak plánovaně odráží tvrzením, že z jednoho závodu nechce dělat závěry a než spřádat nějaké medailové plány, tak se snaží držet v rozumných mezích. Do budoucích týdnů a měsíců pro ni bude takové nastavení hlavy moc důležité.

Pro sebedůvěru i mentální pohodu Davidové je ale fajn, že už nyní sama sobě dokázala, že dovede všechny porazit. Když její někdejší reprezentační kolega Ondřej Moravec v televizním studiu slyšel, nakolik kritická dokázala být k vlastnímu běhu po sobotním triumfu, bral to jako další zřejmý důkaz, že Makula na vavřínech neusne.

Skvělá běžkyně, která střílí pomalu a občas před terči tápe. Takovou vizitku měla Davidová ještě minulou zimu. V Östersundu se ale předvedla poněkud odlišně. Na lyžích se necítila nejlépe, přesto měla slušně běžecké časy, i když připouštěla, že docela brzy šla totálně nadoraz.

Často kritizované střelecké položky však zvládla skvěle. Z třiceti terčů během dvou závodů minula pouze jediný a potvrdila zprávy trenérů o navyšující se střelecké stabilitě. Sama Davidová to s pousmáním komentovala, že snad to nebyl jen výstřel do tmy.

Ohledně běhu pak společně s trenérem Gjellandem věří v postupné zrychlení. Ani by nebylo asi dobře, aby byla Davidová už koncem listopadu v ideálním nastavení. Ladit pro Peking bude ale pro všechny složité, protože obecně biatlonistům dost utajený areál leží ve vysoké nadmořské výšce a teploty se tam v únoru pohybují okolo nuly, což je totální rozdíl oproti třeskutým mrazům v Östersundu.

Takže myšlenka, že Davidová bude největší medailový trumf Česka na únorových zimních olympijských hrách, je dost předčasná. Zatím je to jen o pozitivních impulzech, kterým byl pro celou reprezentaci žen i nedělní sprint. Poprvé od sezony 2016/17 se tři české biatlonistky vešly v pohárovém závodě do elitní dvacítky. Jestli se z toho naplní nějaké naděje pro štafetu, může naznačit už neděle. Ještě předtím bude Davidová hájit žluté číslo ve čtvrtečním závodě na 7,5 km a případně i v sobotní stíhačce. A nechtějme po ni zázraky, stačí jen malá radost.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: