Hlavní obsah

Komplikace pro české biatlonisty! Krčmáře na dlouhé týdny zastavil zrádný virus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez mužské jedničky už se dva týdny připravuje česká reprezentace biatlonistů. Michala Krčmáře zastavilo onemocnění cytomegalovirem, které olympijského medailistu neomezuje při běžném životě, ale při zátěži vrcholového sportovce by hrozilo poškození jater.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář si musí dát od fyzické přípravy přestávku.

Článek

O komplikaci v přípravě na sezonu, která vyvrcholí světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě, informoval server biatlon.cz. Krčmářovy potíže odhalily pravidelné testy na soustředění v Ramsau.

„Měl jsem lehce zvýšené jaterní hodnoty, které ani po dvou volných trénincích neklesaly. Proto jsem hned odcestoval do Prahy, kde jsem podstoupil komplexní vyšetření u profesora Vítka,“ vysvětloval na svazovém webu.

Další testy pak odhalily stejné onemocnění jako prodělal před čtyřmi lety Krčmářův tehdejší reprezentační kolega Ondřej Moravec.

„Jedná se často o bezpříznakové onemocnění a podobně je tomu i u Michala. Člověk, který nesportuje, by s jeho nálezem fungoval téměř bez omezení. I Michal se cítí velmi dobře, ale nemůže trénovat, protože by hrozilo poškození jater,“ vysvětloval Libor Vítek, jenž s biatlonisty dlouhodobě spolupracuje.

Onemocnění se léčí klidem a délka pauzy se těžko odhaduje. „Nemáme na něj žádné cílené léky, vyléčí se vlastní činností imunitního systému. Michal byl u mě na kontrole a z výsledků je patrné, že imunitní systém už proti viru bojuje. Hodnoty se začínají překlápět na správnou stranu,“ má Vítek dobré zprávy.

Doufá v návrat v září

Moravce ale v roce 2019 virus vyřadil na většinu letní přípravy. Krčmář s ním onemocnění rozebíral a věří, že se do přípravy bude moct zapojit za ideální konstelace začátkem září.

„Pak bych se dokázal na zimu adekvátně připravit. A i kdyby to bylo trochu později, pořád zbývá dost času,“ věří. „Pro mě je to první vážnější komplikace v kariéře. Mám za sebou roky tréninků a věřím, že si tělo tu dřinu pamatuje,“ doufá 32letý biatlonista, který se nyní věnuje s Mattem Emmonsem alespoň střeleckému tréninku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.