Hlavní obsah

Koukalová cvičí otevírání závěru. Nechci zase šťourat nějaký náboj, říká před individuálem

Praha/Hochfilzen

Za každou ránu mimo terč se v dnešním vytrvalostním závodě biatlonistek na 15 kilometrů (od 14:30 hod., vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz) uděluje trestná minuta, takže poslední trénink českých reprezentantek na mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu byl hodně zaměřený právě na přesnost střelby.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová na střelnici během tréninku na vytrvalostní závod žen na MS v rakouském Hochfilzenu.

Článek

„Já jsem teda nacvičovala hlavně správné otevírání závěru malorážky, abych zase nemusela šťourat nějaký skřípnutý náboj," usmála se Gabriela Koukalová při vzpomínce na trable při ležce nedělního stíhacího závodu. „Každý problém ale člověka zocelí a už jsem hladová na další závody. O pocitech ale radši nemluvím," tvrdila.

Trenér žen Zdeněk Vítek ocenil, že většina tréninkových ran největší české hvězdy byly čisté středy. K tomu pozorně sledoval, jak si vede dcera jeho bratrance, na jejíž letošní probuzení český biatlon trochu čeká. Veronika Vítková má přitom nejlepší individuální výsledky na MS právě ze závodů na 15 km. Od debutu před devíti lety se vždy vešla do elitní patnáctky.

Loni byla čtvrtá, v roce 2009 ještě jako dvacetiletá juniorka senzačně pátá. „Když to unese psychicky, bude pečlivá a uvěří v sama sebe, může být hodně vysoko," naznačoval trenér. Vítková potřebuje po sobotním pokaženém sprintu dát hlavu nahoru, protože do stíhačky nepostoupila a ve smíšené štafetě pro ni místo nezbylo. „Dlouhý, čtyřpoložkový závod mi vždycky seděl. Nechci si z něj vyrobit v hlavě strašáka, je důležité jít na start uvolněná," vykládala.

Tento typ závodu sedí i Koukalové

Závod na 15 km ale na velkých akcích seděl i Koukalové. Na ZOH v Soči skončila čtvrtá, předloni z MS v Kontiolahti brala stříbro a loni na Holmenkollenu dojela pátá. „Co se týká délky, je to moje oblíbená disciplína," připustila. Jenže v této sezóně obsadila při SP v Östersundu 17. místo po sedmi chybách na střelnici, před měsícem v Anterselvě minula šestkrát a dojela až čtyřiadvacátá. „Střelecky jsem na patnáctce letos zatím moc štěstí neměla. Třeba mi to ale na třetí pokus sedne," konstatovala.

„Šanci prosadit se mají i horší běžkyně. Stačí, aby všechno trefily, a rozdíl je smazaný," řekla Koukalová. Její krajanka Eva Puskarčíková myslí právě na nulu ze střelby: „Zatím jsem tady ale pokaždé nějakou položku podělala, když rány lítaly všude kolem a já jsem nevěděla proč."

Čeští trenéři s ohledem na odpoledne se měnící strukturu sněhu hodně zvažovali, jak nasadit biatlonistky do závodu. Nakonec žádnou z nich znovu nedali na úplný začátek, ale tentokrát nikoho neposlali ani na úplný konec startovní listiny. První z reprezentačního kvarteta vyrazí s číslem 40 Charvátová, 51 má Koukalová, 58 Vítková a 69 Puskarčíková.

Reklama