Hlavní obsah

Koukalová se rvala o medaili, nakonec byla těsně čtvrtá

Hochfilzen
Aktualizováno

Gabriela Koukalová se rvala o medaili i v posledním ženském klání na mistrovství světa v biatlonu, nakonec skončila čtvrtá. Při poslední střelbě se dopustila jedné chyby a ve finiši závodu na 12,5 km s hromadným startem nestačila přes veškerou snahu v bitvě o bronz na Finku Kaisu Mäkäräinenovou. Už páté zlato v rakouském Hochfilzenu získala Němka Laura Dahlmeierová.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová při střelbě závodu s hromadným startem.

Článek
Fotogalerie

Závod určený 30 elitním biatlonistkám zvládlo na první střelbě čistě devatenáct žen, včetně Koukalové. Druhá česká reprezentantka Puskarčíková se bohužel dopustila dvou chyb a po absolvování dvou trestných okruhů se propadla s minutovou ztrátou až na chvost startovního pole. „Škoda, ale měla při položce vleže ty rány docela rozhozené," zalitoval trenér Zdeněk Vítek.

I když se čelo závodu snažila roztrhat Američanka Dunkleeová, přesto přijelo na druhou ležku patnáct závodnic prakticky společně. Druhou nulu jich ale přidalo jen osm, ze střelnice pak odjížděla první Dunkleeová před Němkou Dahlmeierovou a Koukalovou. Jejich tempo pak na trati dokázaly udržet už jen Francouzka Dorinová-Habertová a Italka Wiererová.

Ke střelbě vstoje tak dorazilo vedoucí kvinteto pohromadě, ale ze hry tam odpadla Italka, která musela na trestné kolo. Vysoké běžecké tempo udržely všechny, ale závěrečnou položku zvládly čistě už jen Dunkleeová s Dahlmeierovou. Koukalová jednu chybičku udělala. „Poslala tak o centimetr vedle terče, škoda té rány," uznal Vítek a po trestném kole se česká reprezentantka vracela na trať těsně čtvrtá za Ukrajinkou Džimaovou. Na záda jim dýchala nejen Dorinová-Habertová, ale především Finka Mäkäräinenová.

Boj o zlato rozhodla pro sebe v posledním stoupání Dahlmeierová, která tak získala v Hochfilzenu už pátý titul. Pojedenácté v řadě tak byla při MS na stupních vítězů. Dunkleeová získala stříbrem životní úspěch, bronz výtečným během na posledních dvou kilometrech utrhla Mäkäräinenová.

O necelé čtyři vteřiny za ní skončila Koukalová, která se v závěru vydala úplně ze všech sil a nakonec zopakovala čtvrté místo z loňského závodu s hromadným startem.

„Neskutečně se ve mně nakupila únava. Nejdřív jsem si ani neuměla představit, že bych jela ještě rychleji, ale dvě čisté střelby vleže mě nabudily. Třetí položku jsem ještě za nulu nějak dala, ale pak už jsem prostě nebyla schopná zastřílet tak, aby to bylo bez chyby. Ani nevím, že ta jediná rána mimo terč byla mojí předposlední, ale bohužel mě stála medaili. Ke konci už jsem běžecky neměla z čeho brát," vykládala Koukalová ve vysílání České televize.

Puskarčíková musela celkem pětkrát na trestné kolo a v cíli ji patřilo 26. místo. „Vytrápila jsem se od začátku do konce a na střelnici při ležkách nastaly docela prekérní situace, což mě rozhodilo a pak už jsem jela bez kontaktu, což bylo extrémně těžké," přiznala Puskarčíková.

„Pocity jsou trochu smíšené. Gábina se rozhodně nemá za co stydět, předvedla zase hodně dobrý výkon. Dřela a lyže ji jely dobře, ale zlom byl v posledním kopci, kde se před ní Mäkäräinenová dostala," líčil v České televizi šéftrenér Ondřej Rybář.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen
Ženy - 12,5 km s hromadným startem
1. Dahlmeierová (Něm.) 33:13,8 (0)
2. Dunkleeová (USA) +4,6 (0)
3. Mäkäräinenová (Finsko) +20,1 (1)
4. Koukalová (ČR) +24,0 (1)
5. Gregorinová (Slovinsko) +24,2 (1)
6. Džimaová (Ukrajina) +24,4 (1)
------
26. Puskarčíková (ČR) +3:28,5 (5)

Reklama