Hlavní obsah

Bídně střílející štafeta až dvanáctá, trenér se omlouval za ostudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jubilejní, desátý štafetový triumf při Světovém poháru v řadě zapsali biatlonisté Norska. Češi v Hochfilzenu doplatili na bídnou střelbu, když museli osmnáctkrát dobíjet, což byla nejhorší bilance ze všech dvaceti zúčastněných zemí. Navíc Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík i finišman Adam Václavík šli po stojce na trestné kolo a v cíli z toho bylo až dvanácté místo.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Adam Václavík ve švédském Óstersundu.

Článek

Česká štafeta se musela po dvou letech obejít bez Michala Krčmáře, který dostal od trenérů volno. Rozbíhal ji tedy Jonáš Mareček, který se hodně zdržel při úvodní střelecké položce, kde třikrát dobíjel, a propadl se až na 19. místo.

„Docela psychický masakr. Cítil jsem se docela unavený a otupělý,“ mínil nakonec jediný z českého kvarteta, který nemusel na trestné kolo. Dobrým během se ale Mareček postupně vytáhl dopředu, stojku už zvládl na pět ran a předával devátý, 38 vteřin za Francouzem Perrotem, jemuž dýchal na záda Nor Lägreid.

Jakub Štvrtecký potřeboval vleže dva rezervní náboje, střelnici opouštěl osmý, což se ukázalo jako maximum pro reprezentační kvarteto. Vedla Francie před Norskem a Švédskem, s nímž překvapivě drželi krok Ukrajinci, kteří nepotřebovali vůbec dobíjet.

Na stojce druhého úseku se český biatlonista dostal do neřešitelných potíží, když z úvodních pěti ran poslal čtyři mimo terč. „Bohužel to byl obraz mé střelecké formy, která je na nic,“ vykládal Štvrtecký, jenž přes maximální dobíjení musel na trestné kolo, z nějž se vrátil až na 12. místě se ztrátou dvou minut na vedoucího Jacquelina.

Nory dostal do čela ještě před polovinou závodu lídr SP Tarjei Bö a jeho mladší bratr Johannes na třetím úseku náskok jen zvyšoval a předával s převahou 56 vteřin. Když Švéd Brandt musel na trestné kolo, dostali se díky vynikajícímu Nawrathovi na bronzovou příčku Němci.

Mikuláš Karlík po stojce musel stejně jako reprezentační kolega na trestné kolo a naděje na slušný výsledek pro Česko byla pryč. „Necítil jsem se dobře na trati. Střelbu jsem zkusil rychleji, ale nevyšlo to, byly tam dost uškubnutý rány,“ připustil. Adam Václavík sice přebíral štafetu jedenáctý, ale s propastnou ztrátou minutu a půl na osmé Finy.

Při ležce třikrát dobíjel, na stojce mu ani všechny rezervní náboje nestačily, aby vyčistil terč. Šance na obhajobu desátého místa z minulého závodu tak padla, před českými biatlonisty skončilo i Rumunsko.

„Musím se omluvit fanouškům za to, jakou ostudu předvedli kluci za střelnici. K tomu nemám opravdu víc slov,“ nebral si servítky český trenér Michael Málek.

Světový pohár biatlonistů v Hochfilzenu - štafeta mužů na 4x7,5 km:
1. Norsko (Lägreid, T. Bö, J. Bö, Christiansen) 1:15:38,5 (0+5)
2. Francie (Perrot, Jacquelin, F. Claude, Fillon Maillet) +28,7 (0+6)
3. Německo (Zobel, Kühn, Nawrath, Doll) +1:06,9 (1+9)
4. Itálie (Zeni, Bionaz, Giacomel, Hofer) +1:24,1 (0+11)
5. Ukrajina (Tyščenko, Pidručnyj, Pryma, Dudčenko) +2:24,9 (0+3)
6. Švédsko (Nykvist, Samuelsson, Brandt, Ponsiluoma) +2:36,4 (2+14)
...
12. ČESKO (Mareček, Štvrtecký, Karlík, Václavík) +5:22,7 (3+18)

Reklama