Hlavní obsah

Krčmář vytáhl štafetu na pěkné páté místo, bitvu Seveřanů o prvenství vyhráli Švédové

Hochfilzen/Praha
Aktualizováno

Vypadalo to, že česká štafeta biatlonistů bude v neděli při Světovém poháru v rakouském Hochfilzenu ráda za umístění do první desítky, ale její finišman Michal Krčmář si na závěrečném úseku počínal skvěle. Nejen, že za neustálého sněžení výborně běžel, ale hlavně zvládl obě střelby čistě a bez použítí rezervního náboje, čímž vytáhl reprezentační kvarteto na pěkné páté místo v cíli. O prvenství svedly tuhý boj dvě severské štafety. Lídr SP Nor Johannes Bö ale na poslední stojce musel na trestné kolo, a tak Samuelsson dovezl do cíle první Švédsko.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář na trati v Hochfilzenu.

Článek

Česká sestava, v níž trenéři Krupčíka nahradili Štvrteckým a přehodili obsazení druhého a třetího úseku, nakonec vylepšila o dvě příčky týden staré umístění z finského Kontiolahti.

Dvacetiletý Tomáš Mikyska se snažil být na prvním úseku především pečlivý na spoušti. „Spustila se krátce po startu docela silná chumelenice, takže to byl opravdu náročný úsek. Jak jsem si hlídal každou ránu, tak byly moje položky asi pomalejší, ale o moc víc se na střelnici ani na trati dělat nedalo," říkal Mikyska, jenž předával štafetu na 12. místě s odstupem půl minuty na čelo závodu.

Další mladík Jakub Štvrtecký při obou zastávkách na střelnici potřeboval dva náboje navíc, čímž narostla česká ztráta na přední příčky. „Na trati to ode mě nebylo úplně ončo, na tom čerstvém sněhu se jelo fakt těžko. Taky na střelnici jsem nechal dost vteřin," mínil v rozhovoru pro ČT.

Bimbo se zdravě naštval

Ondřej Moravec dostal českou sestavu na hranu desítky, ale se ztrátou téměř dvouminutovou. Pal ale přišla Krčmářova paráda. Předvedl excelentní výkon na střelnici, sestřelil všech deset terčů v nejrychlejším čase čtvrtého úseku. Spravil si tak chuť po sobotní stíhačce, kde se dvěma chybami na závěrečné položce připravil o šanci na lepší umístění.

„Jsem se zdravě naštval. Takhle musím závodit celej rok, zdravě riskovat. Nic jsem nevymýšlel. Tu stojku si vůbec nepamatuju, prostě jsem přijel a najednou jsem měl odstříleno. Je to pro mě dobrá injekce," pochvaloval si Krčmář, mezi biatlonisty zvaný Bimbo.

Biatlonisté v rakouském Hochfilzenu zůstávají, muže tam už ve čtvrtek čeká závod SP na 10 km.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko)
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson)1:16:31,5 (0 trest. okruhů + 8 dobíjení)
2. Norsko (Laegreid, Dale, T. Bö, J.T. Bö)-5,7 (1+11)
3. Německo (Lesser, Rees, Doll, Horn)-44,1 (0+7)
4. Rusko-1:13,5 (1+9)
5. Česko (Mikyska, Štvrtecký, Moravec, Krčmář)-1:35,1 (0+6)
6. Francie-1:51,3 (3+12)

Reklama

Související témata: