Hlavní obsah

Nečekaná nominace. Štafetu dvojic pojede s Davidovou Mareček, který se zatím trápil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští trenéři odtajnili v Novém Městě na Moravě nominaci na čtvrteční smíšenou štafetu dvojic a na pohled vypadá trochu překvapivě. Spolu s Markétou Davidovou vyrazí v 18.00 ve Vysočina areně na trať biatlonového mistrovství světa Jonáš Mareček.

Velká výzva. České biatlonisty čeká na MS neoblíbená disciplína, která si teprve buduje své místoVideo: Sport.cz

 
Článek

Třiadvacetiletý biatlonista zatím ve svém rodném městě neprožívá povedený šampionát. Při tréninku před smíšenou štafetou si hnul se zády a trenérům řekl, že se na závod necítí. Pak absolvoval sprint, v němž byl z 58. příčky hodně zklamaný, a do stíhačky už nenastoupil kvůli problému s dutinami.

Do středečního vytrvalostního závodu nebyl nominován, a tak do smíšené štafety dvojic může vyrazit odpočatý. Má s ní navíc vcelku bohaté zkušenosti. V aktuální sezoně ji absolvoval s Terezou Voborníkovou v Östersundu (12. místo), před rokem ji spolu s Jessicou Jislovou odjel při Světovém poháru přímo v Novém Městě na Moravě se stejným výsledkem.

„Dneska už na tréninku byl a vypadal dobře, na střelnici mu to docela šlo. A Jony se toho nebojí, střílí rychle i přesně,“ vysvětloval ve středu večer kouč mužů Michal Málek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jonáš Mareček na střelnici během sprintu.

Další variantou byl Tomáš Mikyska, jenž skvěle zvládl vytrvalostní závod. „Ale má toho tady opravdu dost. Potřebujeme ho pošetřit, aby odsud neodjel na invalidním vozíku,“ připomněl Málek, že Mikyska vloni v létě absolvoval operaci kolene.

V ženské nominaci se rozhodovalo mezi Markétou Davidovou a Terezou Voborníkovou. „Markéta pojede s jistotou i nedělní hromadný závod, předtím v sobotu štafetu, tak jsem řešil, kolik jí singl mix může sebrat sil. Ale nakonec jsem se rozhodl pro ni,“ vysvětloval kouč ženského týmu Egil Gjelland.

Davidová jela tuto disciplínu jen jednou při mistrovství světa v Anterselvě před čtyřmi lety, obdobný formát zná z populární exhibice na Schalke. „Nějak zásadně tuhle disciplínu ráda nemám, ale už jsem si říkala, že bych se s tím mohla někdy poprat,“ vykládala po vytrvalostním závodě.

Zatímco klasická smíšená štafeta bývala označována jako parádní česká disciplína, její mladší sestřička, často zvaná i anglickým termínem single mix, zatím českému biatlonu přinášela spíše zklamání. Na mistrovství světa se jede popáté a nejlepší výsledek zajeli Češi hned při její premiéře v roce 2019, kdy byli Eva Puskarčíková s Ondřejem Moravcem v Östersundu devátí. Pak už se Češi do elitní desítky neprobojovali.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Markéta Davidová na střelnici.

V závodě smíšených dvojic absolvují muž i žena střídavě každý dva úseky, kde pokaždé střílí vestoje i vleže. Pokud nestačí ani tři dobíjení, vyrazí na trestné kolo zkrácené na polovičních 75 metrů. Ženy začínají, takže absolvují 7,5 km, muži 6 km.

Podle Gjellanda hraje v závodě klíčovou roli střelba. „Všichni říkají, jakou mají výhodu rychlí běžci, ale podle mě je nejdůležitější právě přesná střelba. Když někdo zastřílí za 25 sekund a nemusí dobíjet, má velkou výhodu,“ tvrdí norský kouč v českých službách.

„Každé dobití je 8 až 10 sekund. Když to trefíte rychle a čistě, to je recept k úspěchu,“ přitakával mužský kouč Málek.

Byť okruh pro smíšenou štafetu dvojic v Novém Městě na Moravě řádně prověří i běžecké kvality… „Je tu poměrně náročné stoupání, takže tady budou mít výhodu silnější běžci,“ doplňuje Gjelland.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články