Hlavní obsah

Krčmáře střelba s jedinou chybičkou vynesla do patnáctky

Praha
Aktualizováno

Michal Krčmář obsadil patnácté místo v závodě s hromadným startem Světového poháru biatlonistů ve slovinské Pokljuce. Běžecky se mu v posledním závodě před MS sice moc nevedlo, ale na střelnici z dvaceti ran minul terč jen jednou. Triumf slavil Francouz Quentin Fillon Maillet, lídr pohárového seriálu a jeho krajan Martin Fourcade skončil pátý. Obhájce křišťálového glóbu a v cíli třetí Johannes Thingnes Boe zase trochu snížil svou ztrátu v celkovém pořadí.

Foto: Český biatlon, ČTK

Michal Krčmář v závodě s hromadným startem v Oberhofu.

Článek

První střeleckou položku zvládlo čistě šestnáct závodníků, nepatřil mezi ně ale Nor Johannes Thingnes Boe, jenž jednou chyboval. Podobně na tom byl Michal Krčmář, který se z trestného kola vrátil na 26. místě s půlminutovou ztrátou na čelo. Vpředu doslova uháněli Francouzi a další Norové, při příjezdu na druhou ležku biatlonisté těchto dvou zemí obsadili prvních osm stavů.

Vedoucí M. Fourcade odstřílel bezchybně i druhou ležku, společnost v čelní skupině mu pak dělali krajan Filon-Maillet a norské duo Christiansen, Dale. K nim se brzy dotáhl rychlík na lyžích J. Boe. Krčmář oproti špičce běžecky zaostával, ale druhou položku měl čistou a tím se posunul na 20. místo.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Francouz Quentin Fillon Maillet oslavuje vítězství v závodě s hromadným startem na SP v Pokljuce

Vstoje už nechybovali jen J. Boe a Christiansen a tento norský tandem získal převahu dvaceti vteřin na francouzské pronásledovatele, mezi něž se udrženou střeleckou nulou i po třetí položce zamíchal i Němec Nawrath. Krčmář se také vyhnul trestnému kolu a posunul se na 16. místo. Závěrečná položka všechno převrátilo ve prospěch Francouzů, protože oba Norové udělali chybu.

Fillon Maillet opouštěl střelnici o sedm vteřin před krajanem Fourcadem a už se o třetí triumf v kariéře připravit nenechal. J. Boe byl o dalších deset vteřin zpět, ale na posledních dva kilometrech spolu s Němcem Dollem rozjel bláznivé tempo a vedoucího muže Světového poháru předstihl. Mezi druhým a pátým místem v cíli byl rozdíl pouhých osm desetin, přesto Fourcade uhájil žluté číslo.

„Vpředu to bylo obrovský bitva Francouzů s Nory. Michal Krčmář na nic lepšího asi neměl. Úplně mu to na trati nechutnalo, vypadal už ráno dost unaveně, ale na střelnici byl opravdu solidní a tím se dostal alespoň trochu do závodu. Hlavně za jeho čisté stojky jsem rád. Patnácté místo je pro ně dobrý průměr," uvedl pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek, jehož svěřenci odjíždí už ve čtvrtek do italské Ridanny na závěrečnou přípravu před mistrovstvím světa.

„Nad nominací už dlouho uvažujeme. Zatím jsme to nastavili tak, že tři nejlepší kluci ze Světového poháru s ní mohou počítat, to jsou tedy Krčmář, Moravec a Štvrtecký. Další dvě jména musí přijít na návrh trenéra a zatím mi to vychází na Václavíka a Šlesingra, čímž by se nedostal na šampionát Krupčík, ale ještě si počkáme na mistrovství světa juniorů, jak si tam příští týden povede Hornig," přiblížil Vítek.

Celkové pořadí Světového poháru
1. Fourcade (Francie) 601
2. Fillon Maillet (Francie) 532
3. J. Boe (Norsko) 482
4. Desthieux (Francie) 479
5. T. Boe (Norsko) 461
6. Loginov (Rusko) 436
7. Doll (Německo) 415
8. Jacquelin (Francie) 401
----
22. Krčmář (ČR) 194
27. Moravec (ČR) 142
45. Štvrtecký (ČR) 58
68. Václavík (ČR) 19
72. Šlesingr (ČR) 12
75. Krupčík (ČR) 7
Světový pohár biatlonistů - 15 km mužů s hromadným startem v Pokljuce
1. Fillon Maillet (Francie) 36:21,5 (1)
2. Doll (Německo) +10,0 (1)
3. J. Boe (Norsko) +10,3 (2)
4. Christiansen (Norsko) +10,6 (1)
5. Fourcade (Francie) +10,8 (1)
6. Bjöntegaard (Norsko) +21,4 (2)
7. Dale (Norsko) +39,8 (2)
8. Eder (Rakousko) +42,8 (0)
...
15. Krčmář (ČR) 1:25,2 (1)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.