Hlavní obsah

Mareček s Voborníkovou začali sezonu dvanáctým místem, první závod ovládli doma Švédové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závod smíšených dvojic je disciplínou, která českým biatlonistům nesedí, což potvrdil i úvod nové sezony Světového poháru. Pár Jonáš Mareček, Tereza Voborníková obsadil v Östersundu až dvanácté místo, když osmkrát dobíjel a za medailisty hlavně zaostával běžecky. Vítězství slavili domácí Švédové v sestavě Sebastian Samuelsson, Hanna Öbergová. Společnost na stupních vítězů jim dělali Norové a Francouzi.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Tereza Voborníková ve švédském Östersundu.

Článek

Mareček bohužel hned při první zastávce na střelnici vleže pálil pomalu a ještě dvakrát dobíjel, čímž se propadl až na osmnácté místo. „Měl jsem zmrzlé prsty a ještě se mi vzpříčil náboj při dobíjení, takže jsem tam bohužel nechal dost vteřin,“ litoval český biatlonista.

Tempo v čele udával 40letý Rakušan Eder, favorizovaný Nor Lägreid zaostával o osm vteřin. Samuelsson rozjížděl závod nezvykle pomalu, střelnici opouštěl až sedmnáctý. Než se dostaly do hry ženy, museli jejich krajané ještě zvládnout stojku. Mareček potřeboval jeden náhradní náboj k vyčištění terče a Voborníkovou tak poslal na trať se ztrátou půl minuty jako patnáctou v kontaktu se Švédskem.

Do čela výtečným během i bezchybnou střelbou dostala francouzskou dvojici Simonová a najela čtrnáct vteřin na soupeřky. Bez dobíjení zvládla ležku také Voborníková, což ji posunulo na 14. místo. Za úřadující šampionku Světového poháru se po položce vstoje vytáhla domácí H. Öbergová. Ztráta Voborníkové na vedoucí Francii ve chvíli, kdy se vraceli na trať muži, činila už téměř minutu.

Fabien Claude vleže na střelnici neudržel pozici lídra, dokonce musel na trestné kolo a pro Francii to znamenalo pokles až na devátou příčku. Mareček stejně jako při předchozí ležce musel dvakrát dobíjet a pohoršil si na šestnácté místo.

Vedení se díky přesně střílejícímu Samuelssonovi ujalo domácí Švédsko, svoji krajanku poslal do akce se sedmnácti vteřinami k dobru před Norskem. Claude si dal zase trestné kolo. Mareček teprve svou závěrečnou položku odstřílel čistě, a znamenalo to posun na třináctou příčku.

Sen o elitní desítce se české dvojici ale rychle rozplýval, i když se Voborníková ke konci vydala za všech sil a vybojovala dvanácté místo v cíli ze čtyřiadvaceti startujících dvojic. „Dělala jsem, co šlo, ale ve sjezdu ke stadionu už se víc stáhnout nedalo,“ vykládala. Za prvním místem neochvějně mířilo Švédsko, mladá Arnekleivová udržela stříbro pro Norsko a úžasně rychlá Simonová ještě Francii vytáhla k bronzu.

Světový pohár v biatlonu - závod smíšených dvojic v Östersundu
1. Samuelsson, H. Öbergová (Švédsko) 37:46,9 (0+8)
2. Lägreid, Arnekleivová (Norsko) +13,8 (0+6)
3. Fabien Claude, Simonová (Francie) +42,2 (2+12)
4. Fak, Klemenčičová (Slovinsko) +47,4 (0+5)
5. Eder, Hauserová (Rakousko) +56,9 (0+10)
6. Hartweg, Basergaová (Švýcarsko) +59,9 (1+8)
-----
12. MAREČEK, VOBORNÍKOVÁ (ČR) +1:39,2 (0+8)

Reklama