Hlavní obsah

Zahájení biatlonové sezony. Vše o prvním dílu Světového poháru v Östersundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová sezona Světového poháru v Biatlonu odstartovala ve švédském Östersundu. Do bílé stopy závodníci naskočili v sobotu 25. listopadu. Vše začalo smíšenými štafetami, v programu se pak nacházelo dalších osm závodů, z nichž poslední skončil v neděli 3. prosince. Kompletní informační servis o světovém biatlonu sledujte na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Markéta Davidová během sprintu žen v rámci Světového poháru v biatlonu.

Článek

Naposledy se vrcholný biatlon v padesátitisícovém Östersundu představil před půl rokem jako v pořadí osmý díl minulé sezony Světového poháru a zahrnoval vytrvalostní závody, závody s hromadným startem a mužskou i ženskou štafetu. Nejúspěšnější závodnicí se tehdy stala Italka Dorothea Wiererová, která ovládla oba individuální závody, mezi muži zazářil norský reprezentant Vetle S. Christiansen díky vítězství v „masáku“ a mužské štafetě.

Z českých reprezentantů se nejvíce dařilo Michalu Krčmářovi, jenž v závodě s hromadným startem dojel pouhé čtyři vteřiny pod stupni vítězů. Mezi ženami pak nejlépe bodovala ženská štafeta, která dojela na sedmém místě.

Program 1. dílu SP v Östersundu

DatumZávod
sobota 25. listopadu, 12:30Smíšená štafeta dvojic - VÝSLEDKY
sobota 25. listopadu, 14:50Smíšená štafeta - VÝSLEDKY
neděle 26. listopadu, 11:20Vytrvalostní závod - ženy (15 km) - VÝSLEDKY
neděle 26. listopadu, 14:30Vytrvalostní závod - muži (20 km) - VÝSLEDKY
středa 29. listopadu, 15:20Štafeta žen (4 x 6 km) - VÝSLEDKY
čtvrtek 30. listopadu, 15:20Štafeta mužů (4 x 7,5 km) - VÝSLEDKY
pátek 1. prosince, 14:45Sprint - ženy (7,5 km) - VÝSLEDKY
sobota 2. prosince, 14:45Sprint - muži (10 km) - VÝSLEDKY
neděle 3. prosince, 14:00Stíhací závody - ženy (10 km) - VÝSLEDKY
neděle 3. prosince, 16:00Stíhací závody - muži (12,5 km) - VÝSLEDKY

Letošní podnik se v Östersundu představí v rozšířeném programu, který je rozvržený do osmi dnů. Jako první se v sobotu 25. listopadu v akci představily smíšené štafety. Půl hodinu po poledni ve smíšených štafetách dvojic vyjeli na trať Jonáš Mareček s Terezou Voborníkovou a skončili na dvanáctém místě. O dost lépe se dařilo od 14:50 hod. smíšenému kvartetu ve složení Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová, kteří dlouho bojovali o medaili a nakonec obsadili výborné páté místo.

Následující den patřil vytrvalostním závodům. V 11:20 hod. vyjely do stopy ženy, našim reprezentantkám se ale závod příliš nepovedl, bodovala pouze 30. Tereza Voborníková. Mužům se v odpoledním závodě dařilo lépe, 14. byl Michal Krčmář a 28. Jonáš Mareček.

Následovaly dva dny volna, po kterých přišel na řadu středeční závod štafety žen. Češky rozjely závod fantasticky a po polovině se držely na druhém místě. Na třetím a čtvrtém úseku však musely celkem na tři trestná kola a nakonec z toho bylo 6. místo. O den později zahájili štafetovou sezónu také muži. Ti na trestné kolo sice nemuseli, ale oproti konkurenci jim příliš nejeli lyže a museli se tak spokojit až s 10. místem.

Sprint se českým ženám vůbec nevydařil, když nejlepší byla 37. Markéta Davidová. O den později vyrazili na nejkratší závod také muži. Michal Krčmář doběhl 25. a navázal tak na nepříliš dobré výkony českých závodníků.

V neděli pak program v Östersundu ukončily stíhačky. Markéta Davidová si trochu vylepšila reputaci a vytáhla se na 18. místo, jen o pět míst za ní pak dojela Jessica Jislová. V mužích se Čechům naopak vůbec nedařilo, nejlepší byl 34. Adam Václavík, těsně za ním se do cíle dostali Karlík s Krčmářem.

Nominace českého týmu do Östersundu

Česká reprezentace bude spoléhat hlavně na největší opory týmu, kterými jsou Markéta DavidováMichal Krčmář. Dále jsou na start sezóny mezi ženami připraveny Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková. V mužích pak do stopy vyjedou Adam Václavík, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký a Mikuláš Karlík. Připomeňme, že každého dílu SP se může za Českou republiku účastnit pět žen a pět mužů.

Kdo však úvod nové biatlonové sezony určitě prošvihne, je Tomáš Mikyska. Mladého českého reprezentanta vyřadilo zranění kolene, které vedlo k zářijové operaci. Třiadvacetiletý závodník se tak pokusí stihnout alespoň domácí světový šampionát.

Kde sledovat SP v biatlonu?

Přímé přenosy jsou pro fanoušky biatlonu připraveny jako každý rok na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak je možné na ČT Sport všechny závody zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.