Hlavní obsah

Mráz polevil, biatlonisté zdárně brání kvóty

Střádají další body, v Canmore při pokračování IBU Cupu sestava českých biatlonistů úspěšně usiluje o uhájení postavení v první desítce Poháru národů a tím i kvóty pěti startujících v individuálních závodech v příští sezoně ´druholigového´ seriálu. Nejvýše se během víkendových bitev ve sprintu a supersprintu dostali Vítězslav Hornig a Kristýna Otcovská. Závodí se už v příznivějších podmínkách, než jaké panovaly po příletu výpravy do Kanady. Mrazy z minus 30 výrazně polevily. Odložené závody se nakonec mohly odjet v plném rozsahu.

Foto: Sport.cz

Vítězslav Hornig na archivním snímku.

Článek

Ve sprintu Hornig vybojoval 14. místo, Otcovská 19. pozici. Eliška Václavíková 10. běžecký čas nedoplnila kvalitní střelbou a skončila na 23. místě. Na bod do klasifikace IBU Cupu dosáhla za 40. místo i juniorka Lenka Bártová.

V kategorii mužů byl Mikuláš Karlík na trati osmý nejrychlejší, v závěrečném okruhu měl dokonce čtvrtý čas. Ovšem nezdary na střelnici jej v cíli srazily až na 37. místo. Jakub Kocián obsadil 48. příčku.

V supersprintovém finále Hornig obsadil 11. místo, Otcovská finišovala jako čtrnáctá. Těsně za postupem mezi 30 nejlepších zůstali Eliška Václavíková (31.), Jakub Kocián (34.) a Mikuláš Karlík (36.). Juniorka Lenka Bártová byla šestačtyřicátá.

„Týnu a Víťu (Otcovskou a Horniga) musím pochválit za bojovné výkony," uvedl pro biatlon.cz reprezentační trenér Aleš Ligaun.

V průniku do elitní desítky jeho svěřencům podle něj scházelo snad jen více štěstí. „Škoda dvou chyb, které každý z nich udělal v závěrečné položce, Týna makala, v posledním kole předjela čtyři soupeřky a dvě další stahovala. Kdyby tak byla trať o pár metrů delší... Víťa dlouho běžel i střílel velmi rychle, navíc přesně a byl čtvrtý. Jeho závěrečnou položku už ale poznamenala únava, když udělal dvě chyby. Pral se až do cíle a udržel 11. místo."

České ženy jsou v Poháru národů momentálně deváté. Muži desátí.

V úterý se jedou závody s hromadných startem pro 60 účastníků na 12 resp. 15 km. Dále jsou v Kanadě na programu sprint, stíhačka a závody smíšených týmů.

Další díl elitního Světového poháru začíná 2. března v Novém Městě na Moravě.

Reklama

Související témata: