Hlavní obsah

SESTŘIH: Štafeta přinesla euforii, byť Češi skončili sedmí. Norsko zažilo šílený kolaps na poslední střelbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český biatlon prožil na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě závod, jenž přinesl zatím tu největší euforii a nadšení. Mužská štafeta až do závěrečného úseku bojovala o medaili, a byť nakonec jí nakonec utekla o minutu půl a skončila sedmá, tak vzhledem k věku tří ze čtyř aktérů je to skvělý příslib do budoucna. Zlato po norském selhání na poslední střelbě patří Švédsku.

SESTŘIH: Štafeta mužů 4×7,5 kmVideo: Česká televize

 
Článek

Už úvod se vydařil. Tomáš Mikyska přivezl coby „lokomotiva“ biatlonový vláček na úvodní střelbu jako první. Ležku odstřílel perfektně a s rozvahou bez jediného dobíjení. I ve druhém kole se držel mezi nejlepšími, zjevně mu jely lyže a na stojce předvedl náramnou rychlopalbu. Odjížděl druhý, jen tři vteřiny za vedoucím Němcem Strelowem, přičemž Francouz Perrot a Nor Laegreid museli na trestné kolo.

Narvané tribuny Čecha hnaly, on těžil z aktuální formy i dobře nachystaných lyžích a Michala Krčmáře poslal do druhého úseku na druhé příčce po boku prvních Estonců. „Panuje spokojenost, trefil jsem všechno. Musím poděkovat servisu, protože lyže byly neskutečné. Dal jsem do toho všechno,“ řekl Mikyska.

Krčmář v báječné české jízdě pokračoval. Na ležce sice napoprvé chyboval, jenže okamžitě si přecvakl a zbylých pět ran bylo nekompromisních. Držel se na čele s Němcem Kühnem, byť zezadu se na ně mocně dotahoval Tarjei Bö. Krčmář si ale věřil. Na stojku dojel jako první, s úvodní střelou se kvůli zavřené klapce lehce zdržel, ale pak skolil jednu ránu a za druhou. Narozdíl od konkurentů nemusel dobíjet a bouřící Vysočina Arena hleděla, jak jede české kvarteto na úplném čele. V kopci se před něj prodral Bö, jenž bratru Johannesovi předával na prvním místě, Krčmář ale dojel druhý.

„Necítil jsem se úplně ideálně, takže jsem byl rád, že jsem nemusel nic dojíždět a byli jsme na čele. Na střelnici si vyčítám, že jsem nepřecvakl dřív. Lyže byly naprosto srovnatelné se všemi,“ řekl Krčmář.

Sestřih štafety žen 4×6 kmVideo: Česká televize

Tisíce českých fanoušků v Novém Městě byly v euforii, byť ji krotila skutečnost, že do druhé půle nasadili Češi slabší dvojici. Jenže Jonáš Mareček, rodák z Nového Město na Moravě, papírové předpoklady roztrhal. Johannese Bö nechal mazat, protože to je biatlonista z jiné galaxie. Jel své tempo a na střelbu dorazil po boku se Švédem Ponsiluomou. Podobně jako Krčmář začal chybou, ovšem po korekci bylo dalších pět ran stoprocentních. I na stojce se zrodilo jedno dobíjení, nicméně Mareček pádil s Němcem Nawrathem na třetím místě!

„Jsem rád, že jsem to na střelnici relativně zvládl, ale na trati to pořád nebylo ono,“ uvedl Mareček.

Vítězslava Horniga nakonec do finiše poslal coby čtvrtého jen sedm vteřin za bronzem. Ne, Hornig nepatří k nejrychlejším, i proto musel spoléhat na svou bezchybnou střelbu a „krach“ konkurentů. Na první střelecké položce to dopadlo „plichtou“, protože Hornig byl bezchybný, jenže třetí Francouzi a čtvrtí Němci rovněž.

Pro zlato si s minutovým náskokem jeli Norové, jenže na stojce přišel šok! Christiansen absolutně selhal, musel na tři trestné okruhy a uvolnil trůn Švédům. Johannes Thingnes Bö se tak nedočkal svého 20. titulu mistra světa, čímž by vyrovnal krajana a legendu Ole Einera Björndalena. Ještě v neděli má ale jednu šanci.

Stříbro nakonec přece jen urvalo Norsko (čtyři trestné okruhy), třetí byla Francie (tři). Hornig zvládl i závěrečnou položku a do cíle dojel sedmý. Čechy může těšit, že měli nejlepší střelbu ze všech. „Je to stejné umístění jako u holek, ale u kluků toho moc lépe udělat nešlo,“ řekl České televizi sportovní ředitel biatlonistů Ondřej Rybář.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafety:
Muži (4x7,5 km):
1. Švédsko (Brandt, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) 1:16:22,6 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) -11,8 (4+11)
3. Francie (Perrot, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -12,8 (3+13)
4. Německo -51,6 (1+8), 5. USA -1:22,2 (0+8)
6. Itálie -1:44,1 (1+11)
7. ČESKO (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) -1:48,0 (0+6).

Reklama